Menu Zavřít

Mimořádné zkušenosti

3. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Senioři přitahující pozornost...

Celý podtitul: Senioři přitahující pozornost nejsou běžní. Nabízíme seznam 25 z nich, od nichž se mohou manažeři několik věcí naučit.

Když senátor John McCain vystoupil 4. září na republikánském předvolebním sjezdu v Minneapolis, stal se nejstarším prezidentským kandidátem v dějinách, který přijal stranickou nominaci, aby se poprvé ucházel o tuto funkci. Ve chvíli, kdy formálně přijal nominaci, mu bylo 72 let. Svůj pokročilý věk se pokusil obrátit ve vlastní prospěch. Poukazuje na svou moudrost a zdůrazňuje, že ho 47letý soupeř, senátor Barack Obama, neporazí, neboť je příliš mladý. Tyto volby jsou nejméně v jedné rovině referendem týkajícím se změny a zkušenosti.
Obdobný proces funguje i v byznysu. Často se zdá, jako by mladí lidé vládli světu – zejména od doby boomu dotcomových společností (hoši z Hello, Googlu a Facebooku). Možná vás však překvapí, kolik starších občanů – mediálních magnátů, králů kasin, čínských bossů – uzavírá smlouvy, začíná nově podnikat a zahanbuje členy generace baby boomu a takzvané generace Y.
Pokud 60 let znamená novou čtyřicítku, pak 80 let novou šedesátku. Pro tyto lidi únava věkem jednoduše neplatí. Sumner Redstone, 85letý předseda společností Viacom a CBS, vstává ve svém domě v Beverly Hills každé ráno v pět hodin a pak plave, jezdí na rotopedu, běhá na trenažeru a před otevřením trhů pročítá finanční zprávy. Rupert Murdoch (77 let) si předtím, než se vydá řídit mediální světovou říši, zaboxuje se svým trenérem. Šéfredaktor Playboye Hugh Hefner (82 let) by mohl dávat lekce z výsad, které proslavily jeho zaměstnání.
Rozhodli jsme se tyto lidi prozkoumat. Dotázali jsme se členů naší globální sítě korespondentů a dospěli jsme k seznamu lidí ve věku od 75 do 100 let, kteří vedou společnosti nebo mají skutečný vliv v byznysu. Seřadili jsme je od nejstaršího k nejmladšímu a náš seznam jsme nazvali Dvacet pět lidí nad pětasedmdesát let. (Bylo jich tolik, že jsme do seznamu zařadili dalších 25 lidí a zveřejnili je na BusinessWeek.com.)
Na našem seznamu vás jako první zaujme, že většina těchto lidí jsou podnikatelé-zakladatelé. Od hongkongského Li Ka-Shinga přes Muriel „Mickie“ Siebertovou z Wall Streetu až po belgického Alberta Frèra se nezodpovídají žádnému šéfovi. A přestože mnoho z těchto seniorů má za sebou akcionáře, sledující každý jejich pohyb, ovládají své společnosti díky kontrolnímu balíku akcií. Jsou mimořádné zkušenosti užitečné? Ne vždy. Ukazuje se totiž, že většina seniorů na našem seznamu, kteří vedou veřejné společnosti, za posledních pět let indexy svých společností nezlepšila. Existují však výjimky. Například společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta v tomto období stoupla na indexu S&P 500 na 59 procent oproti 40 procentům v minulosti.
Sedmdesátníci na čelních místech nejsou v korporátním světě běžní. Ve většině společností je pětašedesátka konečnou. Z tohoto úhlu pohledu zásluhy a odsloužená léta nehrají žádnou roli. Nastal čas vzít si zlaté hodinky, vydat se na golfové hřiště a začít si užívat penze. Lidé, kteří by chtěli pokračovat v práci, to samozřejmě nesou špatně. Veterán představitelů automobilového průmyslu Robert A. Lutz vzpomíná na to, jak ho Chrysler před deseti lety propustil, protože má zenit za sebou. „Byl jsem dobrý, protože jsem prošel mnoha tvrdými zkouškami,“ vzpomíná. „Nebrali však na to ohled a poslali mě domů.“
Hlavní postavy managementu dlouho tvrdily, že společnosti musejí být flexibilnější, pokud jde o odchody do důchodu. Jeffrey A. Sonnenfeld, který učí management na Yaleské univerzitě, říká, že šéfové by „měli být pravidelně vystavováni nekompromisnímu hodnocení“, ať je jejich věk jakýkoli. „Věk by však neměl být kritériem stejně, jako je tomu v případě rasy.“
Víme, co si myslíte. Starší lidé nesnášejí změny. Mají sklony k „seniorským vrtochům“. Vždy vedou minulou válku. Občas to bývá pravda. Mají však také historický vhled a velmi zajímavé kontakty, které budovali celý život. Dokážou zvážit rizika a chopit se příležitosti.
To jsou užitečné vlastnosti v době velkého zvratu. V jednom oboru za druhým překotné změny zkoušejí šéfy. Mnoho společností zjistilo nedostatek institucionálních znalostí u dnešní generace manažerů – částečně v důsledku jejich neustálých změn zaměstnání. Za takových okolností se může z důchodce stát zachránce. Gerard R. Roche (77), předseda headhunterské společnosti Heidrick & Struggles, sehnal v posledních letech práci několika starším šéfům. „Rozhodující je, že si zachovali zdravý rozum,“ říká.
Obvykle se musí stát něco špatného, než společnosti udělají výjimku z pravidla odchodů do důchodu. V červnu nečekaně rezignoval výkonný šéf společnosti Hearst Victor F. Ganzi. A správní rada požádala Franka A. Bennacka mladšího (75), aby se ujal práce, kterou vykonával před 24 lety. V roce 2004 společnost Delta Air Lines povolala do správní rady Geralda Grinsteina, aby v sedmdesáti letech vedl aerolinku. Co se týká Lutze, ten v 76 letech zastává prokazatelně nejvýznamnější pozici v celé své kariéře. Nyní je místopředsedou General Motors a dohlíží na přechod automobilky od výroby kamionů a SUV, které hltají benzin.
Starší šéfové jsou často vyrovnaní, protože „tohle přece už zažili“. „Jsem mnohem svobodnější, když riskuji,“ říká Harold Burson, který v roce 1953 spoluzaložil PR společnost Burson-Marsteller a v 87 letech je poradcem pro spolehlivé klienty. „Země se nepřestane točit, pokud se spletu.“ Navzdory obecně sdílenému klišé, že se tito lidé s vyšším věkem stávají konzervativnějšími, Burson říká, že běžně odmítá zaběhané názory. Například povzbuzuje klienty, kteří jsou generálními řediteli, aby hovořili mnohem hlasitěji o veřejných problémech, jako je obchod. „Před patnácti dvaceti lety,“ říká Burson, „bych jim býval řekl, skloňte hlavu a pracujte pro systém.“
Mnoho starších šéfů ctí takové nehmatatelné věci, jako jsou rozvaha, trpělivost a perspektiva. Říkají, že mladým výkonným šéfům často chybějí. „Mladí manažeři určitě nemají zkušenosti,“ říká Redstone. „Zjistil jsem, že nestudují dějiny, aby byli schopní dělat nejlepší rozhodnutí pro své společnosti.“ Jiní lidé říkají, že majitelé titulu MBA, s nimiž pracují, se většinou zaměřují jen na data a měli by se od nich naučit kreativitě. Siebertová, jež vede stejnojmennou investiční firmu, tvrdí, že mladí obchodníci mají zkušenost pouze s rostoucím trhem a nedokážou se vyrovnat s jeho poklesem. „Vydělali peníze natolik rychle a v takovém velkém množství,“ říká Siebertová, „že si neuvědomují, že by je mohli ještě rychleji ztratit.“
Věk také osvobozuje od vnitřní politiky. Tito lidé si mohou dovolit říci věci, ke kterým by jejich mladší kolegové nikdy nesebrali odvahu. Lutz se stal v GM jistým provokatérem. Byl jediným šéfem prosazujícím elektrický vůz navzdory prvnímu neúspěchu GM. „Jednou obrovskou výhodou mimořádného postavení je, že můžete říct, jak to je. Můžete říct, co si myslíte, a v podstatě odhodit politickou opatrnost,“ prohlašuje Lutz. „Často se řečnicky ptám, co udělají, až se jim to nebude líbit? Pošlou mě do důchodu?“

Souvislosti

Intelektuální cvičení

Chcete zůstat čilí až do pokročilého věku? Zkuste hrát hry na procvičování myšlení. Prodeje takzvaných mozkových fitness softwarů dosáhly loni hodnoty 225 milionů dolarů, tedy o sto milionů víc než v roce 2005, napsal 12. srpna deník The Washington Post. Ceny se pohybují od 19,99 dolarů za videohru Brain Age od společnosti Nintendo až po dva tisíce dolarů za počítač s dotykovou obrazovkou a software prodávaný firmou mPower Software Services. Skutečným problémem je, že žádná věda dosud nepotvrdila, že by tyto technické prostředky pomáhaly zlepšit duševní zdraví.

Popisek s. 46–47:
Murdoch, Siebertová, Li (zleva ve směru hodinových ručiček)

str. 48

RUN RUN SHAW
předseda, Television Broadcasts
Věk: 100
Legendární televizní magnát zvolňuje tempo a přichází do kanceláře pouze na několik dní v týdnu. Ale TVB, kterou založil před 31 lety a stále kontroluje přes firmu Shaw Brothers, zůstává předním hongkongským broadcasterem. Jeho žena Mona Fongová pokračuje v rodinném stylu vedení podniku. Na obzoru se ale rýsuje velký mrak: developer z pevninské Číny chce převzít zábavní říši, kterou Shaw vybudoval.

KIRK KERKORIAN
prezident/CEO, Tracinda
Věk: 91
Miliardář pobývá většinu času v domě v Beverly Hills, kde hraje tenis a spřádá další plány. Nic nepobaví bývalého boxera tak jako lehký zvedák uštědřený managementu. Poté, co General Motors odvolal navržené spojení s konsorciem Nissan-Renault, Kerkorian prodal své podíly (se ziskem) a koupil 5,5 procenta akcií ve Ford Motor. Říká, že momentálně podporuje šéfy Fordu – prozatím.

OSAMU SUZUKI
předseda, Suzuki Motor
Věk: 78
Padesát let poté, co začal pracovat u výrobce aut a motorek, Suzuki stále tahá za nitky. Narodil se jako Osamu Macuda, oženil se s vnučkou zakladatele společnosti Suzuki, převzal její jméno a rychle stoupal v oboru. Vyhnul se přímému střetu s japonskými konkurenty a namísto toho zavedl Suzuki do Indie a na další rozvíjející se trhy. Dodnes se jeho předvídavost vyplácí: během prvních šesti měsíců roku 2008 se Suzuki Motor rychle vyšplhal na vedoucí pozici v Indii a jeho úsporné vozy se dostaly na desáté místo ve výrobě vozů na světě. Suzuki, který kdysi mluvil o tom, že chce „zemřít v boji“, nevykazuje známky snižování pracovního tempa.

str. 49

HAROLD BURSON
předseda, Burson-Marsteller
Věk: 87
Po desetiletích vedení legendární PR firmy Burson nyní dělá to, co nejvíce miluje: poskytuje nepřikrášlované poradenství klientům. V dobrém zdravotním stavu ho udržuje tým lékařských expertů, včetně „hlavního lékařského poradce“. To mu spolu s pečlivou dietou a pravidelnými procházkami s teriérem Robbiem pomáhá zůstávat aktivním a zainteresovaným. Jako „životabudič“ si Burson příležitostně dá sklenku Jacka Danielse s ledem.

STANLEY HO
předseda, SJM Holdings
Věk: 86
Král kasin Stanley Ho nesbírá drobty ze stolu. Za více než 40 let, co měl monopol na gambling v Macau, nashromáždil bohatství ve výši devět miliard dolarů. Ho dal v červenci akcie své společnosti na burzu a vydělal 494 milionů dolarů. Plánuje demolici Casino Lisboa a připravuje nový herní komplex na témže místě za 1,54 miliardy dolarů. Svou vitalitu připisuje vášni ke standardním tancům a vyhýbání se slunečnímu svitu.

SUMNER REDSTONE
předseda, CBS, Viacom
Věk: 85
Redstone odmítá odstoupit. V posledních dvou letech vyhodil jednoho CEO, zažaloval Google a pomluvil Toma Cruise. Magnát zůstává čilý díky spoustě ryb v jídelníčku, každodennímu cvičení a koktejlům plným antioxidantů. Navzdory dlouhodobým spekulacím, že předá žezlo své dceři Shari, se tak učinit zatím pravděpodobně nechystá.

ROBERT KUOK
zakladatel, Kuok Group
Věk: 84
Kuok udělal štěstí v Malajsii v šedesátých letech minulého století díky monopolu na obchod s cukrem. Dnes je jeho Kerry Group obrovským investorem v Číně s akciemi v lecčems – od hotelů přes továrny na plnění láhví Coca-Colou po kancelářské prostory. Kuok má pověst mírně hovořícího a slušného muže; říká se, že jako silný kuřák jednou požádal posádku svého vlastního letadla, zda si smí zapálit.

DAVID MURDOCK
CEO, Castle & Cooke, Dole Food
Věk: 84 Přestože byl vyhozen ze střední školy, vybudoval obrovské panství hotelů a nemovitostí Castle & Cooke, které vlastní spolu se společností Dole, jedničkou v prodeji ovoce a zeleniny. V loňském roce opálený a upravený miliardář otevřel hotel Four Seasons v Los Angeles, který spojil s přilehlým ústavem California Health and Longevity Institute, jenž nabízí vše od odstranění stresu po kurzy vaření.

HANK GREENBERG
předseda a CEO, C.V. Starr
Věk: 83
Greenberg s věkem nezvolnil. V roce 2005 prošel zlým rozvodem s pojišťovacím gigantem AIG, což znamenalo neslavný konec jeho šéfování trvající 37 let. Nyní vede dvě bývalé filiálky AIG, které vlastní hlavní akcie v této pojišťovně. AIG ztratilo miliardy na špatných půjčkách a Greenberg oznámil, že společnost je „v krizi“. Stále čelí obvinění z nesprávných plateb firmě C.V. Starr, jež se měly uskutečnit v době, kdy vedl obě společnosti. Odmítá, že by udělal cokoli špatného.

ROBERT A. LUTZ
místopředseda, General Motors
Věk: 76
Bývalý mariňák je vládcem vozů GM a je odpovědný za přechod společnosti od benzinových nenasytů k úsporným vozům. Pověstně jízlivý Lutz s věkem trochu změkl. Hodně spí (někdy i během schůzek) a jeho hlavními neřestmi jsou martini a cigára – v přiměřeném množství.

HUGH HEFNER
šéfredaktor, Playboy Enterprises
Věk: 82
Ačkoliv již není předsedou a CEO, je Hef hlavním kreativcem a stále má plat milion dolarů ročně. Zatímco jeho dcera Christine společnost vede, Hef ji i nadále kontroluje. Stále žije v Playboy Maison, kde natáčí E! Entertaiment Show, The Girls Next Door. Šestiakrová nemovitost má svou vlastní zoo a pořádá se v ní spousta mejdanů, ačkoliv on říká, že šetří od té doby, co Christine začala snižovat náklady.

CHUCK DOLAN
předseda, Cablevision
Věk: 81
Tento pionýr kabelového vysílání (založil HBO) by mohl plnit titulky kvůli hašteření se svým synem, jenž je v rodinném byznysu výkonným šéfem, ale Cablevision je jedním z nejlépe vedených a nejúspěšnějších podniků v oboru. V posledních měsících akcionáři zhatili jeho snahy společnost zprivatizovat. Od té doby se Dolan k investorům chová pěkně, což některé vede k domněnkám, jestli již není připraven se z firmy vyplatit a ukončit bájnou kariéru. Samozřejmě, že nenabízí žádnou nápovědu. Říká, že by se věnoval golfu nebo tenisu, aby se cítil mladý, ale ve skutečnosti „je to práce, co jej vede“.

s. 50

JACK BOGLE
zakladatel, Vanguard Group
Věk: 79
Narodil se se srdeční vadou a jednou řekl, že nedožije čtyřicítky. V roce 1996 podstoupil srdeční transplantaci a kvůli tomu již není výkonným šéfem své společnosti. Pokračuje však v práci v roli neúnavného advokáta investorů. Nedávno pomáhal ustavit the National Constitution Center, filadelfské muzeum věnované všemu, co se týká americké ústavy. Co Boglea drží na cestě dál? Částečně naděje, že zůstane v paměti lidí, říká. Proto píše knihy. Jeho sedmý titul, nazvaný Dost. Pravdivá cena peněz, byznysu a života (Enough. True Measures of Money, Business, and Life), vyjde v listopadu.

LEO KIRCH
zakladatel, Kirch Group
Věk: 81
Před šesti lety ztratil Kirch kontrolu nad mediálním obrem, který zahrnoval i největší německou placenou televizi. Nyní je zpět a dává německým nevěřícím Tomášům lekce. Letos zpečetil novou vysílací smlouvu na fotbalové přenosy a znovu získal vliv nad některými svými TV a filmovými holdingy. Kirchův pohled očí by mohl být „zavádějící“, ale nikoliv jeho nos na smlouvy.

PAUL VOLCKER
bývalý předseda, Federální rezervní systém (Fed)
Věk: 81
Volcker letos porušil dvě osobní tabu. Stal se poradcem demokratického kandidáta na prezidenta, senátora Baracka Obamy. A aplaudovali mu fiskální konzervativci, když prolomil své mlčení o politice americké centrální banky (Fed) při zjišťování, zda její předseda Ben Bernanke nebyl příliš rychlý při hašení požáru okolo prodeje Bear Stearns. Volcker využívá svého vlivu i 21 let po odstoupení z čela Fedu.

s. 51

S. I. NEWHOUSE
předseda, Advance Publications
Věk: 80
Skromný muž, který se někdy objevuje v kavárně Condé Nast Manhattan ve svetru? To by mohl být Newhouse, jehož rodinný koncern vlastní noviny a Condé Nast Publications, které – kromě jiných – vydává Vanity Fair, Vogue a New Yorker. Newhouse je málomluvný a nehrne se před kamery, přitom pracuje v podnicích stavějících na image a chvástání se. Zatímco časopisy Condé Nast pro vyšší vrstvy žijí z reklamy lépe než mnozí, společnost je nucena poněkud opožděně omezovat náklady, a to rušením House & Garden, Jane a Golf for Women.

T. BOONE PICKENS
zakladatel, Mesa Power
Věk: 80
Pickens si užívá života. Jeho BP Capital, firma obchodující s energií, z něho učinila miliardáře. Investoval do vodních práv, do větrné energie a do zemního plynu. Chce snížit americkou závislost na ropě. A jeho vlastní životopis První miliarda je nejtěžší (The First Billion is the Hardest) vyjde letos na podzim. Je těžké věřit, že před deseti lety ztratil kontrolu nad svou ropnou společností a prošel ošklivým rozvodovým řízením.

LI KA-SHING
Předseda, Cheung Kong Holdings, Hutchison Whampoa
Věk: 80
Li nevykazuje žádné známky zpomalení tempa. Je známý svou dobře časovanou prostořekostí. Vybudoval globální říši přístavů, telekomunikací, elektráren, nemovitostí a prodejů. S majetkem v hodnotě více než 18 miliard dolarů je Li jedním z nejprominentnějších filantropů Asie a sponzorem Shantou University v Číně. Li říká, že plánuje darovat třetinu svého majetku charitě.

WARREN BUFFET
CEO, Berkshire Hathaway
Věk: 78
Věštěc z Omahy pokračuje v udržování investorů kdekoliv na světě bez dechu. A proč ne? Jeho společnost vlastní akcie WalMartu a jiných velkých společností a navzdory potížím na trhu v minulém roce zaznamenala 28procentní výnosy. Buffet přislíbil většinu ze svých 40 miliard dolarů věnovat charitě. Velký investor připomíná obyčejného muže, který si kupuje obleky od pohledu a nikdy je nezkouší.

ALBERT FRERE
předseda a generální ředitel, Groupe Bruxelles Lambert
Věk: 82
Samotářský miliardář nashromáždil 3,5 miliardy dolarů a je nejbohatším mužem Belgie. Je známý jako průkopník transevropských smluv. Jeho zatím poslední čin byl také jedním z nejspektakulárnějších v jeho kariéře. V červenci Frère využil svého vlivu a koupil 9,2 procenta akcií producenta zemního plynu Suez, aby pomohl brokerovi ke spojení s Gaz de France. Tento workoholik říká, že jeho skvělé zdraví je stejnou měrou součástí jeho úspěchu a jeho obchodního postřehu. Lovec, sportovec a milovník vína Frère začal v sedmdesáti s golfem. Důchod? Ani to slovo nechce vyslovovat.

RUPERT MURDOCH
předseda, News Corp.
Věk: 77
Po nedávné akvizici Dow Jones pokračuje Murdoch v průzkumu zeměkoule ohledně nových příležitostí, naposled to byly evropské televizní stanice a indické noviny. Nedávno postavil svého syna Jamese do vedení evropských a asijských podniků a ubral na tlaku. Aby „Roop“ skončil s prací, bude muset být vynesen ven nohama napřed.

KUSHAL PAL SINGH
předseda, DLF Group
Věk: 77
Je vládcem indických nemovitostí. Před dvěma desetiletími Singh transformoval okraje Dillí na DLF City a světové hnízdo call-center. DLF říká, že má přes 100 milionů stop čtverečních a buduje 100 hotelů. Právě otevřeli první luxusní indické nákupní centrum v Dillí.

TOM PERKINS
zakladatel, Kleiner Perkins Caulfield & Byers
Věk: 76
Perkins a jeho partneři zaštiťují bezpočet technologických gigantů od Genentech po Google. Jeho novela Sex and Single Zillionaire, k jejímuž napsání ho povzbudila bývalá manželka Daniella Steelová, vyšla v roce 2006. Minulý rok dopsal vzpomínky s názvem Valley Boy: The education of Tom Perkins.

MURIEL „MICKIE“ SIEBERTOVÁ
zakladatelka, Muriel Siebert
Věk: 75
Siebertová, žena-průkopnice z Wall Streetu, upírá dlouhodobě pozornost na akcie a dělá to samé, pokud jde o její zdraví. Pracuje s trenérem dvakrát týdně a dává si masáž hlubokých tkání třikrát do týdne. Samozřejmě pečuje i o svou čivavu jménem Monster, která s ní chodí denně do kanceláře.

SHELDON ADELSON
předseda, Las Vegas Sands
Věk: 75
Ve věku, kdy mnozí jiní lidé hrají jen na hracích automatech o pár „babek“, vybudoval Adelson herní středisko na Macau. Adelson trpí vzácnou neurologickou poruchou a k pohybu používá hůlku a skútr. Přesto navštěvuje své nemovitosti, včetně kasin v Pensylvánii a pěti nových hotelů na Macau.

ebf - tip - debata

Copyrighted 2008 by The McGraw-Hill Companies, Inc. BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).