Menu Zavřít

Minipivovar Lipan: v Česku jeden z prvních

12. 2. 2017
Autor: Euro

[Průvodce týdeníku Euro po malých pivovarech] Současný boom minipivovarů vypadá nezastavitelně. Kde ale začal? Jedním z prvních podniků byl Lipan v jihočeském Dražíči.

V republice jsme byli sedmí nebo osmí - vrací se Jan Papula do roku 1997. Jeho otec se tehdy pustil do oprav starého lihovaru v Dražíči a vybudoval u něj rovnou i minipivovar. „Byly tu historické studny, tak proč je nevyužít,“ pokračuje Papula. Podnik dnes patří mezi nejstarší v Česku. Jan Papula sládkuje v Pivovarském dvoře Lipan už třináctým rokem.

Za téměř dvacetiletou historii pivovar prošel několika změnami. Původně mohl týdně navařit pět hektolitrů piva, dnes je kapacita sedminásobně vyšší. A rozrostl se i sortiment. K tradičním světlým a tmavým ležákům Papula přidal i svrchně kvašená piva včetně pšeničného speciálu. „Dělat jen spodně kvašená piva je nuda, to hřiště je moc malé,“ usmívá se Papula.

Na maličké jihočeské vesnici se dvěma stovkami obyvatel ovšem musí svou fantazii brzdit. Nejvíc si to uvědomil při nakuřovaném speciálu, který se tu prý vůbec nepil.

Zatímco půlka produkce se zkonzumuje přímo v pivovarské restauraci, druhou polovinu zaváží do hospod v Týně nad Vltavou, Písku i Praze.

Jan Papula, pivovar Lipan

Povedená klasika

Aš se do Dražíče ležícího mezi Týnem nad Vltavou a Bechyní vydáte v kterémkoli ročním období, stálicí na čepu jsou světlý a tmavý ležák. My jsme se zaměřili na dvě okrajová piva - tedy co se týče obsahu alkoholu. Na jedné straně to byla slabá světlá výčepní desítka (0,5 litru za 29 korun). Jenže! Už pronikavá vůně chmelu dala jasně najevo, že o bezpohlavní výčepní pivo nepůjde. Zaujalo svou hutností i příjemnou hořkostí. Kdyby takhle chutnaly desítky všude, sládci se nemusejí obtěžovat s výrobou jedenáctek.

bitcoin_skoleni

A podobně řemeslně zvládnuté je i silné čtrnáctiprocentní pivo IPA (0,5 litru za 45 korun). S vůní exotických chmelových odrůd a extrémně hořkou bylinnou chutí připomíná první generaci svrchně kvašených speciálů. Teď už jsou pravidla přece jen volnější a dogmatičtí pijáci dokážou přijmout i více pitelná piva.

Takže pokud do Dražíče, hlavně pro českou klasiku. A v létě láká k vykoupání pivovarské jezírko.

Pivovarský dvůr Lipan
Dražíč 50

SLÁDEK: Jan Papula

NABÍDKA: spodně i svrchně kvašená piva

DOPORUČUJEME: světlou desítku, která napravuje špatnou pověst českých výčepních piv

OTEVŘENO: 8.00-20.00 (kromě pondělí, kdy je zavřeno)

  • Našli jste v článku chybu?