Menu Zavřít

Ministerstvo financí prodá slovinské papírny Vipap. Koupí je RIDG Holding

10. 6. 2019
Autor: CC BY-SA 2.0: Alex Moseley; Flickr.com

Slovinské papírny Vipap Videm Krško by měla koupit pražská společnost RIDG Holding. Návrh postupu prodeje papíren, ve kterých ministerstvo financí drží přímý podíl 96,5 procenta, dnes schválila vláda. Zbylých 3,5 procenta akcií je v držení společnosti, ministerstvo tak fakticky ovládá 100procentní podíl ve firmě.

Mezi hlavní věřitele firmy patří banky a ministerstvem vlastněné firmy Prisko a IMOB. Prisko a IMOB mají vůči papírnám pohledávky za zhruba 290 milionů korun a souvisí s úvěry poskytnutými na provoz firmy.

Ministerstvo se snaží firmu prodat několik let. Poprvé se o to snažilo v roce 2015, tehdy se ale nepřihlásil žádný zájemce. Na konci roku 2016 se hlavní věřitelé firmy dohodli, že se podnik společně znovu pokusí prodat a rozdělí si mezi sebou výtěžek. V březnu 2017 MF oznámilo zahájení prodeje.

Nabídka na prodej papíren je nižší, než jsou pohledávky věřitelů, mezi které patří i rakouská a slovinské banky. Alternativou k prodeji by ale byl jen konkurz. „Závazky a pohledávky společnosti budou převedeny za jedno euro na státní společnost Prisko. Ta bude zodpovědná za administrativu prodeje. Předběžně je projednáno, že to bude prodáno za zhruba 2,5 milionu eur (zhruba 64 milionů korun),“ uvedla dnes Schillerová.


Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš


Společnost RIDG Holding byla podle informací ČTK založena kvůli koupi papíren. Podíl ve firmě mají podle dostupných informací Rutherford ID Group. Ta je členem skupiny IPIDC, která působí v oblasti finančního strukturování a privátních investic. Dalším podílníkem je firma Portiva, která se zaměřuje na energetiku a obnovitelné zdroje. Ve firmě mají podíl i lidé kolem české papírenské skupiny Krpa a společnosti Investiční klub.

CIF24

Český podíl na základním kapitálu firmy je 44,1 milionu eur (zhruba 1,1 miliardy korun). Firma základní kapitál v minulosti snížila z 78,4 milionu eur na 45,7 milionu eur. Snížení kapitálu bylo využito na pokrytí ztrát firmy z předchozích let. V roce 2017 vykázala firma podle výroční zprávy ztrátu zhruba 8,7 milionu eur (asi 224 milionů korun). Firma měla 469 zaměstnanců. Výroční zprávu za rok 2018 společnost zatím nezveřejnila. Hospodaření v posledních letech negativně ovlivněno poklesem poptávky na trhu s novinovým a grafickým papírem, uvedla firma.

Vipap
Slovinská papírna Vipap je největší svého druhu na Balkáně. Specializuje se na výrobu novinového papíru, roční produkce činí zhruba 200 tisíc tun novinových a recyklovaných grafických papírů. Česká účast ve Vipapu sahá do roku 1996, kdy papírnu koupila ostravská společnost ICEC. V té době to byla jedna z největších českých investic v zahraničí. Poté akcie přebrala IPB a následně ČSOB. Ta je nakonec před lety po arbitrážních sporech převedla na Českou konsolidační agenturu.

Dále čtěte:

Slovenský miliardář Fiľo investuje přes miliardu do papírny ve Slovinsku

Palaščák po prodeji Amper Marketu: Ještě o mně uslyšíte

Rusnok: Dali jsme bankéřům dáreček

  • Našli jste v článku chybu?