Menu Zavřít

Ministerstvo pro místní rozvoj letos nepodpoří nové mladé žadatele o hypotéku

20. 1. 2012
Autor: profit

Hypoteční úvěr na bydlení pro zájemce z řad lidí do 36 let věku bude v letošním roce bez státní podpory. Informoval o tom mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jan Dvořák s odůvodněním, že průměrné úrokové sazby hypoték jsou dlouhodobě pod pětiprocentní hranicí.

Foto: Profimedia.cz

V letošním roce má MMR na pokračující podporu hypoték rozpočtovanou částku 23 milionů korun. Na peníze dosáhnou ale jen ti, kterým stát přiznal podporu v minulosti, noví žadatelé zatím mají smůlu.

Podpora hypoték je poskytována k úvěrům mladých na nákup bytů tak, že po dobu fixace úrokové sazby (nejdéle však po dobu pěti let) je poskytována podpora ve výši jednoho procentního bodu v případě, že průměrná sazba podporovaných hypoték za rok předcházející fixaci je v intervalu pět až šest procent, dvou procent v případě intervalu šest až sedm procent atd.,“ zrekapituloval podmínky pro přiznání podpory Dvořák.

Rozhodné období pro výpočet průměrné úrokové sazby je vždy předešlý rok. V roce 2011 se však průměrné úrokové sazby podpořených úvěrů pohybovaly pod pěti procenty a v takovém případě se příspěvek pro nově čerpané úvěry neposkytuje,“ vysvětlil současnou situaci náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. MMR zároveň avizovalo, že sníží na nulu podporu poskytovanou těm, kdo ji už získávají, ale jimž se po 31. lednu změní běžná úroková sazby banky.

Většina bank při uzavření hypoteční smlouvy nechává současně s podpisem smlouvy podepsat klientem do 36 let věku i žádost o tento příspěvek. MMR takový postup, tedy podpis žádosti při uzavření úvěrové hypoteční smlouvy, doporučuje i pro současné období. V případě změny úroků v budoucnosti a současné změny fixace, tak klientovi státní podpora naskočí automaticky. Ovšem bez podané žádosti to zpětně možné není.

CIF24

Podpora hypoték pro mladé se řídí vládním nařízením z roku 2002. Věk osob se posuzuje k termínu žádosti o podporu a nesmí v roce jejího podání přesáhnout 36 let. Úroková dotace je při splnění podmínky výše průměrných úrokových sazeb poskytována po celou dobu splácení hypotečního úvěru, maximálně však po dobu deseti let.

Státní dotace se vztahuje na úvěr nebo na jeho část při koupi nejméně dva roky staré nemovitosti. A to buď do výše 800 tisíc korun v případě koupě bytu, nebo do 1,5 milionu korun v případě koupi rodinného domu s jedním bytem. Část úvěru překračující tyto limity se nedotuje. Tuto státní podporu hypoték zprostředkují následující banky: Česká spořitelna, Hypoteční banka, Československá obchodní banka, GE Capital bank, Komerční banka, Raiffeisenbank, Wüstenrot hypoteční banka a UniCredit Bank.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).