Menu Zavřít

MINISTR CHCE ČISTKU

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

České dráhy

O výměnu pěti ze třinácti členů správní rady Českých drah chce požádat ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám. Odejít by měla většina z těch, kteří kritizují ministrovy názory. Se změnami však nejprve musí souhlasit kabinet. „V souvislosti s materiálem o hospodaření Českých drah, jenž by měla vláda projednat v lednu 2000, se otevře prostor i pro otázku eventuální obměny některých členů správní rady, uvedla mluvčí resortu Monika Tlustá.

Správní radu by podle Peltráma měl opustit starosta Zruče nad Sázavou Jaroslav Jelínek, Tomáš Gremlica z Ústavu pro ekopolitiku, šéf Elektrizace železnic František Maruška, zástupce ministerstva financí Vladimír Ozimý a František Bernášek z Fondu národního majetku. Tito lidé se podle kuloárových informací staví za návrhy managementu a jejich výměna by měla Peltrámovi otevřít dveře k další čistce ve vedení Českých drah.

„Ve správní radě by měli zasedat zástupci vlády prostřednict vím zástupců ministerstva dopravy a spojů, aby mohli důsledně hájit zájmy vlády. Tito zástupci by měli být vybíráni a následně navrženi na jmenování na úrovni náměstků, uvedl Peltrám.

WT100

Spory mezi Peltrámovým úřadem a správní radou se táhno u již od počátku roku. Vyvrcholily v okamžiku, kdy správní rada odmítla ministerský návrh o transformaci Českých drah na akciovou společnost a dala přednost představám generálního ředitele Dalibora Zeleného. Ten odmítl ministrovu iniciativ u komentovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).