ŠPATNOU FRAŠKU DOSUD PŘIPOMÍNAJÍ JEDNÁNÍ O PŘE SUNU URČITÝCH POLOŽEK MEZI SNÍŽENOU A ZÁKLADNÍ SAZBOU DPH. NĚKTERÉ PŘESUNY VLÁDA ZDŮVODŇUJE POŽADAVKY EVROPSKÉ UNIE, JINÝMI CHCE NAPLNIT DĚRAVÝ STÁTNÍ ROZPOČET. BĚHEM MINULÉHO TÝDNE UTRPĚLY VLÁDNÍ PLÁNY VÁŽNÉ TRHLINY.
ŠPATNOU FRAŠKU DOSUD PŘIPOMÍNAJÍ JEDNÁNÍ O PŘE SUNU URČITÝCH POLOŽEK MEZI SNÍŽENOU A ZÁKLADNÍ SAZBOU DPH. NĚKTERÉ PŘESUNY VLÁDA ZDŮVODŇUJE POŽADAVKY EVROPSKÉ UNIE, JINÝMI CHCE NAPLNIT DĚRAVÝ STÁTNÍ ROZPOČET. BĚHEM MINULÉHO TÝDNE UTRPĚLY VLÁDNÍ PLÁNY VÁŽNÉ TRHLINY.
Vládní koalice se první únorový den v Kolodějích domluvila na přesunu DPH například u vodného, stočného, vstupenek na kulturní akce či restauračních služeb ze snížené do základní sazby DPH. Tu pak chce snížit z dnešních 22 na 19 procent. Odpor hoteliérů a provozovatelů divadel či kin se očekával. Ministra financí Bohuslava Sobotku však donutili korigovat koaliční plány, od kterých si sliboval navýšení příjmů státního rozpočtu v řádu několika miliard korun, zejména poslanci jeho vlastní strany.
HOTELŮM POMOHLA EU
Částečného vítězství dosáhli zejména hoteliéři. Květnovému zdražení se vyhnuli díky tomu, že již mají sjednané ceny i smlouvy na celý rok. Možná trochu paradoxně jim také pomohla Evropská unie. „Neuvedli bychom se v Unii příliš dobře, kdyby prvním krokem po vstupu byly žádosti hoteliérů k jejich evropským partnerům o dodatečné navýšení cen již zakoupených ubytovacích kapacit v Česku,“ říká ředitel analytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek. Naopak restaurace budou muset v souladu s požadavkem Evropské unie platit vyšší DPH již od května. Ceny jídel a nápojů by tak mohly vzrůst až o 14 procent. Odborníci však tvrdí, že tak prudké zdražení nehrozí, neboť je na daném trhu velká konkurence. Řada restauratérů především v regionech s vysokou nezaměstnaností a tedy inízkou koupěschopností místních obyvatel však asi bude muset své provozovny zavřít. „Již nyní žijeme na pokraji krachu. Nemůžeme si prostě dovolit další zvýšení cen,“ řekl Profitu provozovatel restaurace v Mostě, který si nepřál být jmenován. Prezident Národní federace hotelů a restaurací Roman Vacho odhaduje, že by mohlo skončit kolem 15 procent restauračních zařízení.
PRINCIPÁLŮM POMOHL SÁM MINISTR Druhou skupinou malých podnikatelů, jejichž činnost původní navržená daňová reforma přímo existenčně ohrozila, jsou majitelé malých soukromých divadel. Měli více štěstí než provozovatelé restaurací, protože vyšší DPH u vstupenek na kulturní akce EU nepožaduje. Našli také přímluvu u samotného ministra kultury Pavla Dostála. Ten veřejně prohlásil, že se postaví proti vládě, pokud úmysl zdražit vstupenky na kulturu nezmění. „Všude ve světě stát kulturu dotuje, u nás budeme my dotovat stát,“ prohlásil majitel Divadla Na Fidlovačce Tomáš Töpfer. Upozornil, že pokud se ceny vstupenek zvýší, bude muset své divadlo zavřít. „Jinak bych musel nechat zavřít sebe,“ dodal. Navíc jemu i jeho kolegům vadí to, že soukromá divadla jsou ve vztahu ke státním či obecním v nerovném postavení. Divadla zřizovaná (a dotovaná) státem či městem nejsou plátci DPH a změna se jich tedy nijak nedotkne. Navíc se rozpočty jednotlivých zařízení připravují dlouho dopředu a není možné v nich najít další rezervy. ROZHODNE SNĚMOVNA**
Podle poslední koaliční dohody by tedy vstupenky na kulturní akce, dále vodné a stočné, měly zůstat ve snížené pětiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty. Na hotelové služby se bude základní sazba vztahovat až od začátku příštího roku. Konečné slovo však bude mít Poslanecká sněmovna, která se pozměňovacími návrhy k původní novele zákona o DPH začne zabývat ve středu 18. února.