Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Solidní výsledky v USA

5. 3. 2015
Autor: čtk

Výsledková sezona ve Spojených státech je prakticky u konce. Tři čtvrtiny reportujících firem vykázaly za čtvrtý kvartál vyšší než očekávaný čistý zisk, který byl v průměru o více než čtyři procenta lepší. Na straně tržeb již o takové překvapení nešlo, když vyšší tržby zaznamenalo necelých 60 procent firem.

Na první pohled se jedná o slušná data, ve srovnání s předešlými kvartály jde však spíše o horší výsledky. Z pohledu míry překvapení (vyjádřeno jako průměrná procentní odchylka od skutečnosti) nejvíce překonaly očekávání trhu ropné firmy, kde bylo patrné, že po hlubokém propadu cen ropy analytici výrazně zrevidovali svoje odhady dolů, výsledky ale nakonec jejich nová očekávání předčily.

Lepší čistý hospodářský výsledek reportovaly i technologické tituly, kde se navíc o překvapení postaralo téměř 90 procent firem v rámci sektorového indexu. Naopak příliš optimistické odhady jsme zaznamenali u sektoru síťových odvětví, jejichž čistý zisk zklaz mal v průměru o dvě procenta. Index S&P 500 od začátku roku přidal necelá 2,5 procenta, ale jeho vývoj byl v průběhu prvních dvou měsíců proměnlivý.

Náš výhled na zbytek roku je spíše neutrální, když ve druhém čtvrtletí by mohla přijít korekce v souvislosti se začátkem zvyšování úrokových sazeb v USA, ale ve druhé půlce roku by se pak s globálním oživením mohl vrátit akciový trh k růstu. V rámci sektorů by se mohlo dařit především firmám dodávajícím kapitálové statky, případně prodejcům spotřebního zboží, naopak složité prostředí nyní panuje pro ropné i jiné těžební společnosti.

Autor je analytikem Komerční banky


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Globální ekonomický růst by měl být pro G20 prioritou, vzkázali ministři USA a Británie

Obama: Vůdčí role USA je nepostradatelná, spojence ale potřebujeme

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).