Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Zaměstnanost, nebo inflace?

4. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Americká centrální banka nastavuje svoji měnovou politiku podle duálního cíle – inflace a zaměstnanosti. Současná míra inflace se nachází pod úrovní dvou procent, což je hranice, kterou Fed považuje za adekvátní pro dlouhodobý stabilní vývoj ekonomiky, a kde tedy inflaci chce držet.

Nicméně důležitějším faktorem, než je aktuální hodnota inflace, jsou inflační očekávání, která od konce roku 2011 rostou. Přesto z úst centrálních bankéřů zatím příliš obav ohledně inflace nezaznělo. Naopak mnohem větší důraz je v současné době kladen na zaměstnanost.

Z tohoto pohledu budou důležité páteční údaje z trhu práce. Tvorba nových pracovních míst není dostatečná pro udržitelný dlouhodobý hospodářský růst a i míra nezaměstnanosti na 8,1 procenta se nachází nad stanoveným sedmiprocentním cílem.

Ben Bernanke prohlásil, že centrální banka bude ekonomiku stimulovat do té doby, než nezaměstnanost spadne pod tuto klíčovou úroveň. Nejnovější prognóza Fedu ukazuje ve střednědobém horizontu prakticky na stabilitu inflace okolo dvou procent a postupný pokles nezaměstnanosti pod sedm procent v roce 2014.

Zdá se tak, že bezprostřední riziko pro vývoj inflace nehrozí, přestože v dlouhodobém období rozhodně není nezanedbatelné. Měnová politika tak bude především soustředěna na trh práce.


Čtěte také:

Tisk peněz přestává na krizi zabírat

Vláda USA se v říjnu neoctne bez peněz, Senát jí navýšil rozpočet

Jak vlastně funguje to slavné kvantitativní uvolňování?

WT100


A vzhledem k tomu, že tam je situace neuspokojivá, objevují se již spekulace o tom, že třetí kolo QE bude nedostatečné a na začátku příštího roku přijde Fed vedle naposledy oznámeného QE3 s dalším odkupem státních cenných papírů.

Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).