Menu Zavřít

MÍSTO MATKY DCERA

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Třinecké železárny

TŘINEC – Fúze Třineckých železáren s jejich majoritním vlastníkem, firmou Moravia Steel se rozběhne od počátku července. „Podmínky slučování zpracovala poradenská společnost Deloitte & Touche. Proces by měl skončit za rok, uvedl předseda dozorčí rady železáren Tomáš Chrenek. Vedení obou firem si od transakce slibuje zprůhlednění a zjednodušení organizační struktury. „Moravia Steel se stane stoprocentní dcerou Třince a bude pro něj jako dosud zajišťovat obchodní servis, vysvětlil Chrenek. Dodal, že fúze je projektem nezávislým na vytvoření společného Českého ocelářského podniku, nicméně by měla ulehčit účast železáren v tomto procesu.

Skupina kolem železáren loni vytvořila čistý zisk 320,7 milionu při výkonech 21,6 miliardy korun. O rok dřív byl zisk jen padesátimilionový při výkonech 17,8 miliardy. Do skupiny patří Energetika Třinec, TŽ Strojírenská výroba, Slévárny Třinec, Feroservis a Refrasil. Samotné železárny loni dosáhly zisku 221,1 milionu korun při obratu jedenadvacet miliard. Šéf firmy Jiří Cienciala poznamenal, že díky světovému oživení poptávky Třinec loni dosáhl pětiletého maxima ve výrobě surového železa a oceli a devítiletého maxima u válcovaného zboží.

EBF24

Moravia Steel drží v Třineckých železárnách pětašedesát procent akcií. Dalších jedenáct procent ovládá americká firma CMC. Základní kapitál společnosti je 8,1 miliardy korun a podnik zaměstnává 7300 lidí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).