Menu Zavřít

Místo mlčení dávka mlžení

6. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Diag Human

WT100

BECHYNĚ (rů) – Kauza podnikatele Josefa Šťávy odškodněného v první instanci částkou 327 milionů korun stále zaměstnává média i politiky. Ti sice koncem května odmítli společnou silou komunistů a ODS návrh na zřízení parlamentní vyšetřovací komise, znovu se však o ní budou bavit už toto úterý. Nároky firmy Diag Human, o nichž jako první informoval týdeník EURO v polovině dubna (EURO 15/2003), mezitím narostly.
Šťáva, kterého hledá německá policie kvůli podvodům (EURO 20/2003), nyní žádá dalších šest miliard za ušlý zisk. Odvozuje ho od možností obchodování s krevní plazmou a je jasné, že podklady pro vyčíslení této škody musel získat na ministerstvu zdravotnictví. Ač nejsou veřejně dostupné, ještě se nezjistilo, kdo firmě Diag Human pomáhal připravit tunel do státní kasy. Není jasné, proč Šťáva žádal o náhradu až tři roky poté, co škoda vznikla, a která ruka pomohla jeho právníkům prosadit ve sporu smírčí řízení, nikoli soudní cestu.
Ministryně Marie Součková, která kauzu zdědila po svých předchůdcích, zatím pouze opakovaně tvrdí, že stát dostane peníze zpět. Neříká, jak to udělá, když první nárok na 327 milionů potvrdil smírčí i rozhodčí senát a Vrchní soud. Šťáva přes svého mediálního zástupce informuje, že by rád okolnosti svého nároku zveřejnil, ale ministerstvo mu v tom brání. Sám změnil právníka a zastupuje ho kancelář exministra spravedlnosti Jana Kalvody, přestože mu právě dřívější zástupce Jiří Oršula pomohl vymoci prvních 327 milionů. Týdeník Ekonom napsal, že z nich chtěl Oršula na svůj účet 80 milionů a bohužel je žádal přímo po ministerstvu financí. Součková podala k soudu žalobu o zproštění mlčenlivosti, ale s formálními chybami a soud ji napoprvé nepřijal. Značně nepřehledný případ se čím dál víc zamotává. Rozhodčí soud by měl o dalších šesti miliardách rozhodnout do konce června.

  • Našli jste v článku chybu?