Menu Zavřít

Místo/Můj šálek kávy

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

Kavárny nerozlučně spjaté s pražírnou výběrové kávy Doubleshot, které jsou absolutní jistotou v nejistém světě

Stejné chyby, stejné známky, chtělo by se říct.

Správnější by ale bylo: stejně skvělé, stejné umístění. Karlínský Můj šálek kávy, kterému nikdo neřekne jinak než Šálek i dejvické Místo jsou provozovány jednou z nejznámějších českých pražíren výběrové kávy Doubleshot, která stojí za zlepšením kávové kultury u nás, vychovala řadu špičkových baristů a vychovala si i své hosty. Doubleshot je synonymem čerstvě pražené výběrové kávy té nejvyšší kvality, která může směle soupeřit s významnými světovými pražírnami. Dodává sice kávu do řady českých kaváren, ale právě v Šálku a v Místě máte jistotu, že dostanete kávu v nejlepší kondici, správně skladovanou a správně připravenou.

Doubleshot klade vysoké nároky na svůj personál, za kávovarem a barovým pultem uvidíte vždy zkušené baristy, kteří se umísťují na vysokých příčkách v kávových soutěžích. Podstatné ale je, že dokážou kávy připravovat rychle a v konstantní kvalitě, aby uspokojily vlny zákazníků, které se do obou kaváren zejména po ránu valí. Poslední dobou je kolísavá kvalita obsluhy na place, ale i ta se snad brzy ustálí. Osobně se oběma místům snažím vyhnout jen o víkendovém ránu. Zajít si v sobotu či neděli na pomalou klidnou snídani je sice skvělé, ale nápad posnídat právě tady dostane vždycky tolik lidí, že se obě kavárny naplní do patnácti minut od otevření dveří. Rezervace tu o víkendu nedělají a vědí proč. Stoly se rychle obsadí, ale také relativně rychle prostřídají. Pokud nepřijdete zrovna dvacet minut po otvíračce, dejte si kapučíno na stojáka před kavárnou a chvilku vydržte. Svého místa se dočkáte. Ještě lépe uděláte, když se sem vypravíte ve všední den, pak se nasnídáte skvěle a v pohodě. Nabídka jídel je v obou podnicích téměř totožná. Nemůžu se zbavit pocitu, že v Místě je kuchyně o něco lepší.

Doporučuji vyzkoušet cokoli se ztraceným vejcem. Báječná byla ztracená vejce se šunkou od kosti na kváskovém chlebu pod vrstvou lahodné lehce štiplavé křenové omáčky. Těsně v závěsu byl pak jarní chřestový speciál v podobě ztraceného vejce s béarnskou omáčkou s typickou chutí estragonu a křupavým zeleným chřestem. Kuchyně obou kaváren má nápad a snaží se přizpůsobit aktuálním výživovým trendům.

Mají tu něco pro paleo jedlíky, vegetariány, bezlepkáře i ty, co se vyhýbají laktóze. V případě speciálních stravovacích požadavků se poraďte s obsluhou, určitě společně něco vymyslíte. Totéž se týká i nabídky cukrárny, která sem táhne sama o sobě řadu hostů.

Vždy je k mání něco bez lepku, třeba placičky z mandlových plátků, na kterých si snadno vybudujete závislost, i když řada hostů ji hlásí na ořechovém rohlíčku. Je třeba férově říct, že zejména v exponovaných časech víkendových snídaní budete na jídlo čekat déle, než byste si přáli, a že občas se v kuchyni něco nepovede. Na druhé straně, sdělíte-li svou výtku personálu, omluví se a bude se s ní umět dobře popasovat, třeba nabídkou kávy na účet podniku.

A přestože mám ráda místní jídla i dorty, káva je to nejlepší, co tu mají. Můžete tu vyzkoušet širokou škálu kávových chutí i stylů. Je tu k mání kompletní sortiment pražírny, každý měsíc můžete ochutnat tři kávy připravené jednou konkrétní alternativní metodou přípravy, a to jak samostatně, tak v degustačním setu všech tří káv, z nichž každá je podávána o objemu 0,15 litru. Vedle toho je také v nabídce vždy rychlé a neméně kvalitní strojově filtrované batch brew. Espreso a na něm založené nápoje můžete pro změnu vyzkoušet ze sezonní Tam Dem směsi, která vždy kombinuje dvě výběrové kávy z různých zemí a v různém poměru nebo z jednodruhové kávy za stejnou cenu. Aktuálně už je v plném proudu i příprava ledových káv a místní speciality, kterou je Shakerato fresh grep – kávový nápoj na bázi espresa s grepovým freshem, cukrovým sirupem a nezbytným ledem.

Vše shora uvedené platí pro obě kavárny, které se podstatně liší jen prostředím. Místo je modernější, dominuje mu dřevo a fantastická barevná tapeta od Kateřiny Kynclové v zadní místnosti.

EBF24

Šálek je uměřenější, možná trochu staromódnější, ale rozhodně má své kouzlo. Nedá se říct, že jedna z kaváren je lepší než ta druhá. Proto se i letos dělí o stejnou stříbrnou příčku.

Místo ? Bubenečská 12, Praha 6 ? t: 727 914 535 ? e: info@mistoprovas.cz ? www.mistoprovas.cz Můj šálek kávy ? Křižíkova 105, Praha 8 ? t: 725 556 944 ? e: info@mujsalekkavy.cz ? www.mujsalekkavy.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).