Průměrné platy jsou za hranicemi trojnásobné, a proto kdo umí trochu německy, směřuje alespoň na zkoušku za prací do Německa.
Udržet si personál ve službách je obecně v Česku jednou z největších výzev, která stojí před hoteliéry a provozovateli gastronomických zařízení. Platy v tomto segmentu jsou nízké a nestabilní pracovní doba také nepředstavuje ideál pro každého. I když se za posledních několik let ohodnocení kuchařů razantně zvýšilo, často ani konkurenceschopná mzda nefunguje jako záruka loajality. Vzhledem k tomu, jaký je jich nedostatek, kuchaři fluktuují mezi podniky relativně často. Jít za zdánlivě lepším je v tomto oboru velmi jednoduché a občas se takové změny dějí ze dne na den. Nabídnout personálu jen příjemné prostředí a motivaci už nestačí.
Když porovnáme situaci v Česku s fungováním personálu ve Spojených státech, najdeme řadu rozdílů. Ovšem i tak nám může sloužit jako vzor péče o hosta. Číšníků bývá v amerických restauracích i několikrát více než u nás. Jeden vás přivítá, druhý usadí, třetí se vám představí a obsluhuje vás a poslední článek po vás sklidí. Všichni se usmívají, pečují o vás, jsou rychlí a milí. Oslovovat servírku jménem je pro Čechy velmi nezvyklé, ale v USA si na to rychle zvyknete.
Když se hned za hranicemi kraje nachází jedna z nejvýkonnějších ekonomik Evropy, nemělo by to znamenat také vyšší standard služeb? Nebo naopak stačí slabý průměr, ale pro turisty ze Západu za mnohem výhodnější ceny? Obecně se v regionu platí ve službách více, ovšem stále neporovnatelně s německým sousedem. Spíše než vliv Německa tu ale vidíme vzrůstající ceny kvůli zákazníkům z Východu. Západočeská lázeňská města jsou již dlouhé roky lákavá pro ruskou klientelu. V poslední době se k ní přidala i ta arabská a na předních místech se pochopitelně drží i němečtí cestovatelé. Především ale Rusové, kteří se sem na sezonu stěhovali, kupovali nemovitosti a přijížděli na léčebné pobyty, stojí za proměnami lázeňských měst. Ještě nedávno měl člověk při návštěvě Karlových Varů pocit, že se nechtěně ocitl v kýčovitém ruském městečku. Vedle lázeňských oplatek jste si tu mohli pořídit matrjošku nebo luxusní kabelku v obchodě s nápisy v azbuce.
Rusové měli na tato města historické vazby, pobýval tu car Petr Veliký či ruský spisovatel Alexej Tolstoj a během minulého století sem přijížděli i sovětští prominenti včetně Brežněva nebo Andropova. Nicméně před několika lety se situace změnila a bohatí Rusové začali Vary opouštět. Vedly je k tomu jak finanční, tak i politické důvody. Evropské sankce proti Rusku po krizi na Krymu a Ukrajině a propad rublu přiměly Rusy přehodnotit své investice. A tak začali západní Čechy houfně opouštět, ale zůstala tu po nich řada opuštěných a i v dnešní době neprodejných nemovitostí. Jak se situace bude vyvíjet dále, to teprve uvidíme. Ovšem pokud prodejci nesníží své nároky, může se stát, že místo výloh s matrjoškami budou město hyzdit neobývané a neudržované domy.
SwissHouse Butikový hotel SwissHouse v Mariánských Lázních nás uchvátil zejména přístupem personálu. Bez přehánění se tu cítíme jako doma, možná ještě lépe. Všichni zaměstnanci se tu o své hosty opravdu upřímně zajímají, ptají se na názor a snaží se zajistit vše pro příjemný pobyt. Veškeré novinky z kuchyně jsou testovány na hostech, a tak tu nyní můžete ochutnat oplatkovou zmrzlinu, která se dostala do
stálé nabídky díky pozitivním reakcím hostů, kteří ji dostávali na přivítanou. Ve SwissHousu totiž vznikla první čokoládová oplatka vůbec. V restauraci pro své hosty servírují tříchodové večeře a jednou měsíčně pořádají speciální akce se sezonním menu. Návštěva SwissHousu rozhodně stojí za to, budete nadšeni celkovou atmosférou, ale i skvělým jídlem od snídaní až po večeře.
Gourmet hotel a restaurant Villa Patriot
V centru Mariánských Lázní se na skále tyčí vila připomínající klasicistní anglické stavby. Gourmet v jejím názvu napovídá, na co se tu soustředí především. Restaurace láká hosty z celé republiky a gurmánské pobyty ve Ville Patriot patří k těm nejoblíbenějším. Na menu najdete středomořskou kuchyni
s dotekem Francie. Z předkrmů doporučujeme šneky nebo skvělá husí játra. Na odlehčení si objednejte některou z ryb z denní nabídky. Interiér restaurace je čistý, vzdušný, cihlové klenby naopak dodávají pocit útulnosti.