Menu Zavřít

Místo kartáčku nanočástice: vědci chtějí do boje se zubním kazem zapojit mikroroboty

27. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Američtí vědci pracují na inovaci v dentální hygieně. Hromadění zubního kamene a tvorbě kazů by mohly zamezit nanočástice oxidu železitého.

Odstraňování zubního kamene je pro většinu pacientů bolestivý proces, ať už jej zubař provádí za pomocí škrabky či ultrazvuku. Vědci z americké University of Pennsylvania teď přicházejí s alternativní – bezbolestnou – variantou. Využívají k tomu magnetické mikroroboty.

Jak často chodíte k zubaři?

Tým výzkumníka Hyuna Koo vytvořil nanočástice oxidu železitého, které jsou poživatelné a v žaludku snadno rozložitelné. Vzhledem k tomu, že jsou magnetické, je lékaři mohou shlukovat a přes magnet přesouvat na konkrétní místa. Částice mohou být také katalyzátorem pro výrobu peroxidu vodíku, který rozkládá matrici biofilmu a zabíjí bakterie uvnitř. Zároveň mohou seškrábat mrtvé bakterie ze zubů.

„Nanočástice mohou být spojovány do rojů a můžete je naprogramovat tak, aby se posunovaly ve specifických pohybech a vytvářely drhnutí,“ popsal Koo výhody mikrorobotů pro web The Daily Beast.


Co je pro zuby horší než Cola? Obyčejný džus


Tým vědců zároveň vymyslel způsob, jak pomocí 3D tisku vytisknout nanočástice do určitých tvarů, aby mohly plnit i jiné účely, než jen čištění okolí zubů. Konkrétně jde například o možnost vrtání. „Snažíme se roboty dostat dovnitř zubu, aby jej pro zubaře mohli vyčistit.“

MMF24

Snaha vědců z americké univerzity je stále ještě v rané fázi. Koo si myslí, že potrvá ještě dva až tři roky, než jeho tým představí svou verzi zařízení pro čištění zubů. Dalších několik let pak může trvat, než se z něj stane prototyp a projde klinickým testováním. „Až se to povede, bude to fungovat jako hraní videoher,“ říká Koo.

Dále čtěte:

Rádi žvýkáte? Můžete si zadělat na vředy i nadváhu

Filozof nanotechnologií Rokůsek: Chystáme 3D tiskárnu oblečení, haly plné švadlen jsou minulostí

Trojrozměrná země. Česko je líhní 3D tisku

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).