Menu Zavřít

Mizející unikát

23. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

ebf - tip - debata

V poslední době se ukazuje nový fenomén týkající se mobilních telefonů. Stále více lidí přichází do prodejny pro telefon, aniž by byli pevně rozhodnuti, pro jaký konkrétní model jdou. Tak jako si dříve šli pro vysněný Samsung, iPhone nebo Nokii, teď si jdou pro Android, Sedmičky nebo Symbian. Systémy chytrých telefonů dnes téměř zastínily samotné přístroje jako kus hardwaru. Podobná situace nastává i u tabletů, u kterých navíc uživatelé volí operační systém i s ohledem na bezproblémovou synchronizaci s mobilním telefonem.
Svět mobilních telefonů je jednoznačně ovlivněn systémy a dostupnými aplikacemi. Zcela se tak obrátila situace, kdy výrobci vymýšleli stále výkonnější telefony, aniž by jejich potenciál mohl být plně využit. Nyní jsou to právě systémy, které ve spojení s 3G mobilním internetem a aplikacemi ženou celý mobilní vývoj. To, co před pár lety vypadalo jako sci-fi na stolních počítačích nebo noteboocích, je dnes běžnou realitou v mobilu. Za zmínku stojí také služby založené na GPS lokaci či ovládání telefonu hlasem. Pokud byl ještě donedávna „smartphone“ definován jako telefon s přístupem na internet a přehrávač multimédií, tak dnes se jednoznačně posouvá do kategorie „multifunkční zařízení pro práci i zábavu“ s možností telefonovat.
Liší se však systémy nějak zásadně? Existuje pro specifické potřeby zákazníků specifický systém, nebo jsou si všechny podobné? Systém BlackBerry jsem ponechal stranou záměrně, neboť pokud některý mobilní operační systém dnes vystupuje z řady, je to právě on.
Pokud jde o operační systémy Symbian, Windows Phone 7, Android a iOS pro zařízení Apple, u nich se důležitý odlišovací motiv hledá jen těžko. Jsou od začátku koncipovány pro všestranné použití, zákazníci si tak vybírají na základě pohodlnosti práce s daným uživatelským prostředím, podle dostupných aplikací či zkušeností a doporučení známých.
Pro byznys je dobře, že se lidé při koupi svých přístrojů spoléhají více na systém a služby než na emoce spojené se vzhledem telefonů. Nostalgicky mi ale trošku chybí doba, kdy každý nový telefon byl designovým i funkčním unikátem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).