Menu Zavřít

Mladí chudnou. V Británii se prohlubují mezigenerační rozdíly

25. 7. 2016
Autor: čtk

V Británii výrazně rostou rozdíly mezi generacemi. A nejedná se jen o ty názorové, které se naplno projevily v červnovém referendu o vystoupení z EU, ale také o rozdíly příjmové. Pokud jde o růst příjmů, mladí Britové značně zaostávají za starší generací. Brexit může tuto nerovnost ještě zesílit.

Od finanční krize v roce 2008 do minulého roku klesly příjmy mladých Britů ve věku 22 až 30 let o sedm procent. Mladou generaci po krizi postihly rostoucí životní náklady, hlavně na bydlení, kdežto jejich mzdy stagnují.

Zatímco v jiných zemích patří penzisté ke skupinám obyvatel nejvíce ohrožených chudobou, v Británii tomu tak není. U obyvatel ve věku nad 60 let vzrostly příjmy od krize o 11 procent. Pomohla k tomu také štědrá politika vlády Davida Camerona vůči penzistům.

U střední generace (30 až 60 let) ke změně nedošlo. Vyplývá to z průzkumu nezávislého Institutu pro fiskální studia (IFS).

Brexit podle IFS může rozdíly mezi generacemi ještě prohloubit. Nejistota, která následuje rozhodnutí opustit EU, se promítne do ekonomiky a tím pádem i na pracovní trh. Pro mladé Brity tak bude složitější sehnat práci a jejich mzdy klesnou.

Tohoto možného vývoje si byli Britové v červnovém referendu zjevně vědomi. Hlavním tahounem brexitu byla starší generace. Mladí zřejmě brali v potaz ekonomické důsledky brexitu, když přesvědčivě hlasovali pro „remain“, tedy setrvání.

Hlasování v referendu o setrvání v EU podle věku (%)
Leave Remain
18-24 let 25 75
25-49 44 56
50-64 56 44
65+ 61 39

Zdroj: Politico.eu

ebf - tip - debata

Projevení důsledků brexitu ovšem bude záležet na vládě nové premiérky Theresy Mayové. „Nakonec bude vývoj podstatně záviset na hospodářských opatřeních,“ tvrdí autor zprávy IFS Robert Joyce podle serveru Business Insider.

„Brexit bude velice pravděpodobně mít silně negativní dopad na národní příjem v příštích letech,“ dodává zpráva IFS. Vliv na nerovnost je ale více nejasný, poněvadž bude záležet na odpovědi vlády v oblasti daní a sociálních výdajů.

Čtěte více o dopadech brexitu:

Britové se bojí o kariéru, po brexitu chtějí pracovat v EU

Britská ekonomika se propadne do recese, míní Evropská komise

Více za jídlo a dovolenou. Co přinese brexit Britům

Británie dala Evropě v referendu stopku (Zdroj: čtk)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).