Menu Zavřít

MLÁDÍ VPŘED!

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČEZ

„Omladit vedení společnosti a snížit počet zaměstnanců hlavní správy na únosnou míru, těmito slovy shrnul nový generální ředitel a předseda představenstva Milan Černý při setkání s odbory 19. března smysl plánovaných organizačních změn na hlavní správě státem ovládané elektrárenské společnosti ČEZ. Důvodem zájmu odborářů bylo podle informací týdeníku EURO zejména odstranit tak- zvané „chodbové řeči . Černý uvedl, že na základě doporučení zahraniční auditorské firmy Omnimotio, která se zabývá koncepcí a řízením změn v průmyslu, by měl být do poloviny letošního roku počet zaměstnanců hlavní správy celkově snížen zhruba o třetinu. Dalším důvodem těchto kroků je prý snaha o výrazné zlepšení pracovních vztahů mezi několika nově dosazenými nejvýše postavenými manažery a nižšími řídícími pracovníky, kteří ve společnosti pracují již delší dobu.

Prvním krokem restrukturalizace bylo sloučení útvarů generálního ředitele a předsedy představenstva. V současné době končí audit útvarů generálního ředitele a předsedy představenstva a rozvoje, bezprostředně budou následovat ostatní úseky. O konečném rozhodnutí generálního ředitele a o konkrétních personálních změnách, které proběhnou v so uladu se Zákoníkem práce, budou zaměstnanci informováni po vyhodnocení výsledků auditu. První personální změny na hlavní správě podniku ČEZ lze očekávat k 1. květnu tohoto roku, další budou postupně následovat. Nová organizační struktura hlavní sprá vy by měla platit od 1. července tohoto roku.

Hlavním cílem personálního auditu je podle informa- cí týdeníku EURO posoudit funkčnost a efektivnost dosavadní organizační struktury hlavní správy a navrhnout opatření směřující k větší výkonnosti hlavní správy, k úspoře pracovních sil, a tedy i nákladů celé společnosti.

Jak Černý uvedl, velké procento zaměstnanců hlavní správy dosáhlo věku okolo šedesáti let a více. Jde prý o zaměstnance, kteří vzhledem ke svému věku nemohou nést odpovědnost za důsledky svých dnešních dlouhodobých a strategických rozhodn utí. Tyto lidi je podle Černého třeba nahradit mladými.

WT100

„Pokud někdo z uvolněných zaměstnanců bude mít zájem o řešení určitého problému ČEZ na základě uzavřené smlouvy, nikdo mu bránit nebude, dodal s tím, že s novými zaměstnanci budou uzavírány pracovní smlouvy na dobu určitou, pokud se noví pracovníci osvědčí, může být platnost těchto smluv změněna na dobu neurčitou. „Noví pracovníci si takovou smlouvu musejí zasloužit. St ejná praxe platí všude ve vyspělých státech, uvedl Černý.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).