Menu Zavřít

MLÝNY, KTERÉ MELOU

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Mezinárodní arbitráž předběžně rozhodla proti Železnému

Členy české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání čekají horké chvilky. Mezinárodní arbitrážní soud ve Stockholmu totiž minulou středu nařídil Vladimíru Železnému, aby jím kontrolovaná společnost CET 21 (vysílá program televize Nova) obnovila spol upráci s Českou nezávislou televizní společností (ČNTS), kontrolovanou americkým mediálním podnikem CME. Železný přitom poté, co letos v srpnu spolupráci s Američany přerušil, tvrdí, že ho k exkluzivním vztahům s ČNTS nic nezavaz uje. Nyní se zdá, že neříkal tak úplně pravdu.

„Ještě nevím, zda do toho budeme vstupovat, uvedla minulý čtvrtek v rozhovoru pro týdeník EURO Zdena Hůlová, místopředsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Právě tato rada už několik měsíců tvrdí, že jí nepřísluší do sporu mezi dvěma podnikatelskými subjekty vstupovat, a čeká na výsledky soudních pří. První soudní rozhodnutí (byť předběžné) nyní radní dostávají na stůl a budou k němu zřejmě muset zaujmout stanovisko.

Nedáme a nedáme!

Vladimír Železný výrok stockholmské arbitráže odmítá respektovat a říká, že některá rozhodnutí tribunálu jsou v rozporu s českými zákony. Dále argumentuje tím, že i kdyby on sám (jako šedesátiprocentní majitel CE T 21) chtěl spolupráci s ČNTS obnovit, nezíská pro uskutečnění tohoto záměru podporu ostatních podílníků. Nejvýznamnější z nich, Peter Kršák (drží více než šestnáct procent CET 21), který není vázán žádnou exkluzivní smlouvou s CME, už dal najevo, že Železného před rozhodnutím arbitráže podrží.

Může tedy rada pro rozhlas a televizi společnosti CET 21 obnovení spolupráce s ČNTS nařídit? Zdena Hůlová na tuto otázku zatím nedokáže odpovědět. „Budeme o tom neformálně jednat v pondělí (15. listopadu - pozn. redakce), řádné zased ání je naplánováno na 23. listopad. Zda se sejdeme dříve, to zatím nevím, uvedla Hůlová v rozhovoru pro týdeník EURO.

Milošovi, Ronald.

MMF24

Minulý týden došlo i k další události, která s bojem o vliv na televizi Nova úzce souvisí. V amerických denících The New York Times a The Washington Post se v den příletu českého premiéra Miloše Zemana do S pojených států objevily dva inzeráty odrazující potenciální investory od vstupu do České republiky. Zadavatelem inzerce je společnost CME, která Železného u mezinárodní arbitráže zažalovala. Významným akcionářem CME je americký podnikatel Ronald Lauder (Portrét na straně 44), který žaluje český stát za to, že nezabránil Železnému v jeho údajně nezákonném jednání, když letos odstoupil od spolupráce s ČNTS.

Miloš Zeman inzerát označil za „nekorektní a nepříliš důvěryhodný“ , ministr financí Pavel Mertlík zase v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že si „pan Lauder (zveřejněním inzerátu - pozn. redakce) cestu ke smíru uzavřel“ . Mertlík to uvedl v souvislosti s arbitrážním řízením, které proti České republice vede Ronald Lauder a ve kterém požaduje na státu náhradu škod způsobených údajnou nečinností odpovědných úřadů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).