Menu Zavřít

MMF: Globální ekonomika poroste, kvůli potížím v mezinárodní přepravě a nedostatku vakcín ale ne tak rychle

13. 10. 2021
Autor: Depositphotos
  • Světové hospodářství čeká dle Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos pomalejší růst, než jaký mu byl predikován v létě. Poskočí „jen“ o 5,9 procenta

  • S výrazně nižším růstem se bude muset spokojit také ekonomika Spojených států. Její tempo zotavení odepíše dle MFF rovné jedno procento

  • Důvodem pro pomalejší růst jsou přetrvávající problémy v mezinárodní přepravě a horšící se pandemická situace

  • Český HDP by si podle nejnovější prognózy měl polepšit jen o 3,8 procenta namísto dřívějších čtyř a dvou desetin


Odvětví mezinárodní přepravy se ocitá v nebývalé krizi, v jejímž důsledku zdražuje a chybí snad cokoliv, nač si člověk vzpomene, a která se podepisuje i na výkonnosti světové ekonomiky. Ta podle MMF letos meziročně povyroste o 5,9 procenta. Jedná se o 0,1 procentního bodu horší výsledek, než jaký jí jeho analytici přisuzovali v období před třemi měsíci. Co se týče roku následujícího, zde zůstal výhled vůči dřívějším odhadům nezměněn – globální HDP by mělo přidat dalších 4,9 procenta.

O poznání horší zprávu má instituce pro Spojené státy, které se pyšní vůbec největším hospodářstvím na světě. V jejich případě dostal letošní očekávaný růst přeci jen o něco větší direkt, když se podle fondu smrskl z dřívějších sedmi na rovných šest procent – takový sešup přitom žádná jiná země patřící do skupiny G7 nezaznamenala.

Nová doba. Ve snaze dostat zboží k zákazníkům včas obchodní řetězce skupují námořní kontejnery a pronajímají si rovnou celé lodě
Přečtěte si také:

Nová doba. Ve snaze dostat zboží k zákazníkům včas obchodní řetězce skupují námořní kontejnery a pronajímají si rovnou celé lodě

Důvod, proč si USA, respektive jejich HDP podle MMF natolik pohorší, je nasnadě. Země se totiž již od počátku prázdnin potýká s další vlnou koronavirové nákazy, způsobenou snadno se šířící variantou delta. Přírůstky nově nakažených se i během září pohybovaly vysoko nad hranicí 100 tisíc osob denně. Covid trápí Spojené státy ale i jiným způsobem, a to z pohledu dodavatelského řetězce. Tamní Nová doba. Ve snaze dostat zboží k zákazníkům včas obchodní řetězce skupují námořní kontejnery a pronajímají si rovnou celé lodě">přístavy nestíhají a velké firmy se musejí strachovat o to, aby měly na Vánoce co prodávat. Převis poptávky na straně jedné a nedostatek nabídky na straně druhé pak přirozeně způsobuje růst cenové hladiny, která se projevuje vyšší mírou inflace. Ta aktuálně atakuje dlouholetá maxima. V červnu a červenci se držela v meziročním srovnání na hranici 5,4 procenta, přičemž s podobnými výsledky počítají čelní představitelé Fedu (americká centrální banka) i na září.

„Mezinárodní měnový fond nyní předpovídá oproti poslední prognóze nižší tempo hospodářského růstu a vyšší tempo inflace,“ uvedl pro redakci Euro.cz nejnovější predikci MMF hlavní analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. „Problémy dodavatelsko-odběratelských řetězců mají na zhoršených vyhlídkách výrazný podíl. Navíc se přidala energetická krize, která má potenciál podstatně zvýšit náklady domácnostem i firmám.“

Výjimky potvrzující pravidlo?

Nutno podotknout, že i když si globální ekonomika jako celek v aktuálním výhledu Mezinárodního měnového fondu pohoršila, najdou se státy, respektive uskupení, jejichž čísla naopak zůstala černá. Eurozóna by dle analytiků měla letos přidat na HDP celých pět procent, což je o 0,4 procentního bodu více, než s čím počítaly červencové odhady. V případě roku 2022 se nic nemění – ekonomika poroste stále 4,3procentním tempem. Také ve Francii s Itálií se mohou radovat, neboť jejich HDP by mělo nakonec povyskočit o dodatečných 0,5, respektive 0,9 procentního bodu.

Celkově vzato si každopádně většina ekonomicky silných zemí spíše pohoršila. Čína, Japonsko, Německo, Velká Británie či Kanada – všechny tyto státy musejí kalkulovat s o něco pomalejším zotavením, než ke kterému ještě před třemi měsíci směřovaly. Nejcitelněji přitom aktuální problémy zasáhnou zemi javorového listu, jejíž HDP letos povyroste „pouze“ o 5,7 procenta namísto dřívějších šesti a tří desetin.

Tak rychle to nepůjde. Ratingová agentura Fitch zhoršila prognózu růstu čínské ekonomiky, na vině je Evergrande
Přečtěte si také:

Tak rychle to nepůjde. Ratingová agentura Fitch zhoršila prognózu růstu čínské ekonomiky, na vině je Evergrande

I tak je ovšem růst vyspělých ekonomik, mezi které se podle MMF většina právě uvedených států řadí, o poznání vyšší než v případě takzvaných nízkopříjmových zemí. Zatímco první skupina může pro letošek počítat s nárůstem celkového HDP o 5,2 procenta, Afghánistán, Bangladéš, Etiopie, Haiti, Somálsko, Jemen, Zimbabwe a další se musejí hromadně spokojit nanejvýš s rovnými třemi, ačkoliv ještě v červenci jim bylo přisuzováno o devět desetin více.

„Nebezpečná divergence ekonomických vyhlídek napříč zeměmi představuje i nadále velké obavy,“ konstatují pracovníci MMF v souvislosti s tímto nelichotivým zjištěním. Současnou situaci přisuzují na vrub pomalému tempu očkování v inkriminovaných státech. V bohaté části světa dosahuje podle fondu proočkovanost hranice 60 procent populace, v případě té nejchudší pouhých čtyř.

Česko má nejhorší výsledky z celé V4

Ani k české ekonomice nebyl Mezinárodní měnový fond tentokrát příliš přívětivý. Tuzemský HDP si letos polepší pouze o 3,8 procenta, což je o čtyři desetiny procentního bodu méně, než  MMF předpovídal ještě na jaře. Aktuální hodnota přisuzuje Česku nejpomalejší ekonomické zotavení ze všech zemí takzvané Visegrádské čtyřky, kam patří ještě Slovensko, Maďarsko a Polsko. Kde leží důvody takovéhoto propadu?

„Jednoznačně na straně nabídky,“ vysvětlil redakci Euro.cz analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „České podniky, a to primárně v průmyslu a ve stavebnictví, totiž stále intenzivněji trápí nedostatek výrobních komponent, rostoucí ceny vstupů a celkově silně narušené dodavatelsko-odběratelské řetězce. Velmi závažná je situace v autoprůmyslu, páteřním odvětví zdejšího hospodářství.“

Osvědčená montovna. Česko má díky kvalitním pracovníkům a stabilní ekonomice nejlepší podmínky pro výrobu v celé Evropě
Přečtěte si také:

Osvědčená montovna. Česko má díky kvalitním pracovníkům a stabilní ekonomice nejlepší podmínky pro výrobu v celé Evropě

V něm se aktuálně naplno projevil nedostatek polovodičových čipů, který přinutil například Škodu Autu k opětovnému zastavení, respektive významnému omezení výroby. V takovémto stavu by navíc mladoboleslavská automobilka, která se na domácí ekonomice podílí přibližně pěti procenty, mohla setrvat až do konce roku.

MMF24

„Vzhledem k významu automobilového sektoru pro domácí ekonomiku se zvyšuje pravděpodobnost, že růst českého HDP bude letos ještě nižší než MMF uváděných 3,8 procenta. Ve druhé polovině letošního roku totiž do HDP přestane kladně přispívat průmysl a zároveň i zahraniční obchod. Těžiště růstu HDP se tak přesune na služby a spotřebu domácností, avšak výpadek průmyslu se pravděpodobně nepodaří plně kompenzovat,“ dodal Novák s tím, že reálně bude růst zdejšího hospodářství za celý letošek činit jen něco málo přes tři procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).