Menu Zavřít

MMF vyzval Španělsko k rychlejším reformám

16. 12. 2011
Autor: profit

Mezinárodní měnový fond (MMF) uvedl, že je nutné, aby španělská vláda urychleně zavedla potřebné finanční a ekonomické reformy, které by opět postavily tamní ekonomiku na pevné základy. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.  

Foto: Profimedia.cz

Nastupující španělský premiér Mariano Rajoy uvedl, že bude pokračovat v předchozích vládních úsporných opatřeních a snižovaní deficitu rozpočtu na 4,4 procenta vůči hrubému domácímu produktu (HDP) v příštím roce z očekávaných 6,5 procenta v letošním roce.

„Pro novou vládu je nezbytné, aby urychleně zaváděla reformy potřebné pro posílení Španělska,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí MMF David Hawley.

„Prioritou nové vlády by měly být reformy na trhu práce vedoucí ke snížení nepřijatelně vysoké míry nezaměstnanosti a dělat ambiciózní důvěryhodné střednědobé fiskální cíle a zároveň pokračovat v reformách ve finančním sektoru,“ dodal Hawley.

WT100

Ve stejné době ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrové hodnocení deseti španělských bank. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP. Standard & Poor's aplikovala na španělské banky nová ratingová kritéria a zároveň varovala, že krátkodobý rating místních bank může ještě snížit.

Všech deset bank, kterým agentura snížila rating, zůstává i nadále na seznamu pozorovaných subjektů s možnými negativními implikacemi, uvedla Standard & Poor's.

  • Našli jste v článku chybu?