Menu Zavřít

MNOHO POVYKU PRO NIC

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Stavební spoření

PRAHA (ČTK) – Předvolební boj přinesl vášnivou diskusi kolem stavebního spoření. Skupina poslanců v Parlamentu navrhla, aby stát zvýšil roční příspěvek střadatelům, který nyní činí v optimálním případě 4500 korun.

Díky stabilitě státní podpory je stavební spoření nejvyhledávanější formou financování bytových potřeb, a proto efektivita státem vynakládaných prostředků na podporu neustále roste, zdůvodňují poslanci návrh na zvýšení státního příspěvku.

WT100

Nato se nechal slyšet ministr financí Pavel Mertlík, že podmínky stavebního spoření by se měly naopak zpřísnit. V současnosti si totiž účastníci spoření mohou po pěti letech své vklady vybrat i se státní podporou na libovolné účely.

Peníze státního rozpočtu určené pro bytovou výstavbu tak mohou utratit třeba za automobil. Jenže zdá se, že všechny protichůdné návrhy jsou jen pára nad hrncem. „Podmínky stavebního spoření se příští rok nezmění, jejich zpřísnění je pouze jakousi pracovní hypotézou, říká Mertlíkův mluvčí Libor Vacek. Dodává, že nakonec se ukázalo, že nejlepší variantou je nechat systém stavebního spoření v současné podobě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).