Menu Zavřít

Mobilem místo propisovačkou

26. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

EBF24

PRAHA (oh) – Žádné kupování pohledů a známek na dovolených, žádné psaní vzkazů propiskou. Doba pokročila, od letošního léta se papírové pohledy, které adresátům přicházejí poštou, posílají z mobilu. Za přibližně třicet korun nabízí mobilní operátor Eurotel doručení standardní pohlednice, kterou si uživatel na dovolené vytvoří sám na mobilu.
Pro využívání služby je potřeba vlastnit telefon s digitálním fotoaparátem a podporou MMS služeb. Proces „výroby“ vlastního pohledu je jednoduchý: telefonem se vyfotografuje objekt, do textu MMS zprávy se zadá poštovní adresu, na kterou má pohled dojít, připojí se maximálně tisíciznakový text na zadní stranu pohlednice a výsledek se pošle na speciální číslo operátora, které je funkční i v zahraničí. „Náš partner potom pohlednici vytiskne a do dvou dnů doručí klasickou poštou adresátovi,“ říká výkonný ředitel marketingu Garrison Macri. V případě erotických či intimních obrázků Eurotel doručí pohlednici v obálce.
Služba s názvem MMS Pohled funguje v Česku i v zahraničí, doposud má Eurotel podepsané roamingové dohody na MMS služby v 37 zemích světa. Podobnou službu nabízí několik operátorů v Evropě, v České republice jde o premiéru. Konkurenční operátor T-Mobile se jí zabývat nehodlá, ale poskytne svou síť pro podobný produkt partnerům. „Nenašli jsme rozumný obchodní model, kvůli kterému bychom tuto službu chtěli provozovat sami. Poskytovatelem tak bude třetí strana, která bude využívat naši síť,“ říká mluvčí společnosti Jiří Hájek.
„Logicky se pro spolupráci nabízejí firmy, které se zpracováním digitálních fotografií běžně zabývají,“ naznačuje Hájek, s kým operátor vyjednává. T-Mobile však minulý týden na novinku od Eurotelu zareagoval výrazným snížením cen klasických multimediálních zpráv. Od začátku července do konce srpna stojí MMS zpráva poslaná z Česka i ze zahraničí místo deseti jen dvě koruny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).