Menu Zavřít

Mobily, mobily, mobily

14. 3. 2002
Autor: Euro.cz

CeBIT 2002

HANNOVER (ČTK, oh) - Největší evropský veletrh telekomunikací a informačních technologií CeBIT začal minulý týden ve středu v německém Hannoveru. Na ploše 450 tisíc čtverečních metrů se rozkládá expozice zhruba osmi tisíc vystavovatelů ze šedesáti zemí světa. Hlavním trendem letošního ročníku je mobilita - přístup k datům a informacím prostřednictvím mobilních terminálů odkudkoli a kdykoli.
Výrobci mobilů se snaží zabránit propadu prodejů a předhánějí se v novinkách. Letošnímu veletrhu vévodí především zábava a multimediální využití přístrojů, zejména prostřednictvím multimediálních textových zpráv MMS. Zajímavé bude, jak si v Evropě povede asijská obdoba technologie WAP s názvem i-mode, které je na výstavě věnována velká pozornost.
Kromě zavedených producentů telefonů se na veletrhu prezentují výrobci přístrojů, které se snaží proniknout na evropský trh. Značky, jako Maxon, Trium nebo Sewon, jsou sice v Evropě prakticky neznámé, ale některé z nich mají v plánu zaútočit i na český trh. „Jednáme s českými operátory o různých formách dodávkách telefonů do České republiky. Eurotel a Paegas předběžně počítají s našimi levnějšími přístroji do předplacených sad, s Oskarem vedeme jednání o multimediálních telefonech střední třídy,“ řekl týdeníku EURO Thomas Adelt, ředitel evropské divize prodeje společnosti Mitsubishi Electric, která vyrábí mobily značky Trium.
Mobily však nejsou všechno. Americký výrobce cestovních zavazadel Samsonite například představil kufry vybavené inteligentním mikročipem Bluetooth, které hodlá příští rok začít prodávat. Tato technologie, jež je celosvětovým standardem pro bezdrátový přenos, umožní uložení cestovních informací a osobních dat do paměti zavazadla nebo oznámí majiteli jeho neoprávněné otevření.
Největší počet vystavovatelů na CeBITu je z Německa. Těch se v Hannoveru sešlo takřka pět tisíc. Českou republiku reprezentuje dvaadvacet firem, které přijely prezentovat softwarová řešení či vybavení pro telekomunikační operátory a počítačové výrobce. Z telekomunikačních firem je na výstavě například firma Micos, která přivezla optické rozvaděče a datové skříně, nebo společnost 2a, vystavující servery pro datové a hlasové služby. Software zastupuje výrobce pro ochranu dat AEC či Grisoft se svými antivirovými programy. Česká účast tak oproti loňsku vzrostla o pět firem stejně jako vystavovaná plocha, která se zvětšila z pěti set na sedm set padesát čtverečních metrů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).