Menu Zavřít

MODEL AT&T

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

WorldCom

New York (NYT) – Druhá největší americká telekomunikační společnost, WorldCom, ohlásila rozdělení na dvě části. Učinila tak jen týden poté, co obdobný krok zveřejnil její největší konkurent AT&T (EURO 44/2000). Vedení firmy oznámilo, že předpokládaný zisk i obrat budou v příštím roce nižší, než se původně očekávalo.

WorldCom ztrácí (podobně jako AT&T) na telefonování na dlouhé vzdálenosti. Proto se od společnosti oddělí část MCI, která tyto provozy zajišťuje, a bude se nadále obchodovat samostatně na Nasdaqu. Počítá se s tím, že počáteční burzovní kapitalizace této společnosti se bude pohybovat mezi deseti a patnácti miliardami dolarů. Nové vedení MCI má být zvoleno během několika týdnů.

Vedení společnosti předpokládá, že Wall Street ohodnotí podstatně lépe operace, které ve WorldComu zůstanou. Sází na datové přenosy a obchodní služby, které jí již nyní přinášejí skvělé zisky.

Současný šéf WorldComu Bernard J. Ebbers prohlásil, že nová struktura firmy přispěje ke zhodnocení akcií. Ty ale po oznámení změn ve společnosti klesly z téměř čtyřiadvaceti dolarů na devatenáct.

WT100

WorldCom získal MCI akvizicí před dvěma lety a začal prodávat telefonní dálkové služby pod hlavičkou MCI WorldCom. Letos se pokusil spojit se Sprintem, třetí největší americkou telekomunikační společností. Plány ale zmrazila Evropská komise i američtí regulátoři. Oba úřady se obávaly vzniku dominantního postavení na trhu a jeho zneužívání.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).