Menu Zavřít

Model proti RWE

8. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Proud pro oprávněné zákazníky zlevní, tvrdí Jaroslav Míl

Co udělat s českou elektroenergetikou, když nejen nebyla privatizována, ale ani propojena s evropskými strukturami? Jak integrovat takzvaný palivo-energetický řetězec, aby fungoval jako celek optimálně před očekávaným agresivním nástupem RWE na trh? Za první krok k řešení těchto otázek označuje generální ředitel podniku ČEZ Jaroslav Míl spojení s distribučními společnostmi (EURO 9/2002). O tomto návrhu bude tento týden rozhodovat vláda.

EURO: ČEZ není majetkově propojen se strategickým partnerem do celoevropského obchodu, neexistuje ani záštita tohoto partnera na trhu. Jak tedy dál?
MÍL: Když taková záštita není, tak po spojení, která by se měla uskutečnit, bude možno hovořit s velkými evropskými hráči o aliančním partnerství – nedojde-li dále k prodeji firmy. Nebudeme-li schopni ustavit v nějaké míře model, který je navrhován vládě, česká energetika bude optimalizována ze zahraničí.
Nechci být agresivní, ale nepřijde mně normální situace, že když chcete vyvážet, zaplatíte v Česku téměř jedno euro české přenosové soustavě, 2,60 eura za to, že se dostanete do německých „drátů“ a další euro za to, že vstupujete na trh Evropské unie. A chce-li někdo dovážet do České republiky, neplatí nic. Tak to dnes je.
Vyplývá to z toho, že zahraniční investor je a vždy historicky byl u nás silnější než domácí producent. Nedávno se mě jedna velvyslankyně země Evropské unie zeptala, co bych si jako generální ředitel podniku ČEZ přál. Odpověděl jsem, že chci mít stejné podmínky pro podnikání v České republice jako mají zahraniční investoři.

EURO: Co by se stalo, kdyby ke spojení s distribucí nedošlo?
MÍL: Existuje riziko, že by mohl být trh prodán bez účasti domácího výrobce. To mě nesmírně trápí, vždyť neexistuje argument, proč by zahraniční výrobce měl mít trh, a domácí ne. Chceme-li udržet výrobu elektřiny za optimálních nákladů, toto je ten pravý krok.
ČEZ by také byl donucen snížit svou produkci. Ekonomicky by přežil, je zdravou firmou. Ale dodavatelé by nepřežili, palivo-energetický komplex by přestal fungovat na optimální úrovni své produkce, a bude se zdražovat. Uhlí se zdraží, nebo nemusí být k dispozici pro maloodběratele. Uhelná firma musí těžit i energetické palivo, aby byla schopna dodávat lepší druhy maloodběratelům. A když kvalitní uhlí nebude, čím ho nahradíte? Drahou elektřinou? Zbývá jedině plyn.

EURO: Všichni tedy budou nakupovat od firmy ČEZ?
MÍL: Příkaz typu, že musíte nakoupit od nás, je nesmysl. Distribuce musí nakoupit za ekonomicky nejvýhodnějších podmínek. Ptám se, zda se tak ve všech případech dnes děje? Předpokládám, že regulátor odpověď ví. Jako občan bych se ptal: Jak to, že ČEZ zlevnil nabídku proti loňskému roku, a na mém účtu se to neprojevilo?

EURO: Jak hodnotíte vstup německé RWE do Transgasu?
MÍL: Máme-li silného strategického hráče v oblasti plynu na domácím trhu, a nenajdeme-li silnou rovnováhu v oblasti elektroenergetiky, může se stát, že postupně - maximálně během pěti let - se zásadně změní palivo-energetická základna země. Výrobce jako ČEZ to přežije. Potíže budou mít dodavatelé. RWE je hodně agresivní, ale je silný především v elektřině. Začne u nás logicky velmi rychle vytvářet byznys, který já nazývám systémový integrátor. Bude obchodovat s elektřinou, plynem a vodou. Jsem přesvědčen, že ČEZ se s tímto vyrovná zcela určitě, důsledky pro nás budou výrazně menší než pro naše dodavatele. Tím nemyslím jenom vápenec, ale především uhlí.

EURO: Domníváte se, že se s tím uhelné firmy smíří?
MÍL: Horníci, ať se jim to líbí, nebo ne, budou muset převzít část zodpovědnosti i za prodej elektřiny. To neznamená, že budou prodávat, ale podělí se o efektivnost prodeje a umístění. Když se bude dobře dařit, budou se mít také dobře. Všichni v tom řetězci: dodavatel, výrobce i obchodníci se budou muset podělit společně o rizika i efekty toho, když se daří, nebo nedaří. Dosavadní jednoduchý model - jsme tady a zde je nějaký ČEZ, který má za povinnost odebírat uhlí, a přitom nemáme nasmlouvanou elektřinu - skončí. Jestli výrobce, dodavatel, obchodník a stát nebudou schopni převzít určitou část zodpovědnosti při radostech, tak při strastech, bude to špatné.

MMF24

EURO: Co udělá nový model s cenou elektřiny?
MÍL: Jakmile se tento model uskuteční, elektrická energie dodávaná oprávněným zákazníkům bude k dispozici za nižší ceny, než kdyby model nebyl.

EURO: Hovořil jste o vytváření aliancí na evropském trhu. Které partnery byste bral? RWE to asi nebude, že?
MÍL: Já jsem přesvědčen o tom, že propojení v Evropě bylo a bude buď ve formě vlastnického propojení nebo aliančního partnerství. Kdyby aerolinky nebyly v nějakém partnerství, nefungovaly by. Řeknu to s nadsázkou. Partnerem by měl být ten, který nechce spojovat aristokrata s národem kočích a služek. Věřím na rovné partnerství. Je potřeba být dostatečně silným a seriózním partnerem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).