Menu Zavřít

Modigliani přes Mikuláše

9. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Umění
Modigliani přes Mikuláše
V Praze je k vidění originální Modigliani! A to ve stálé expozici zahraničního umění 20. a 21. století ve Veletržním paláci. Národní galerie má ze slavné vídeňské výstavní síně Albertina zapůjčený obraz Mladá žena v košili. Amadeo Clemente Modigliani ho vytvořil v roce 1918, ve svém vrcholném tvůrčím období.
Životní příběh Modiglianiho připomíná antickou tragédii. Narodil se v roce 1884 v italském Livornu, studoval na akademiích ve Florencii a Benátkách. Již v čase studií onemocněl tuberkulózou, což ovšem zdaleka nebyla poslední rána osudu. Ve 22 letech odešel z Itálie do Paříže, kde se kupodivu nepřiklonil k žádnému z nastupujících progresivních uměleckých směrů. Zachoval si originální osobitý projev, založený na kresbě umocněné sugestivním koloritem. Maloval portréty a akty, jeho modely byli převážně lidé ze dna pařížské společnosti, kde se také jako jeden z nejméně ceněných, prodávaných, a tudíž nejchudších pařížských progresivních malířů neustále pohyboval. V roce 1908 v Paříži poprvé vystavoval na Podzimním salónu, o rok později se začal věnovat i sochařství. První samostatnou výstavu měl však až v roce 1918 a doprovázel ji celkem očekávaně skandál. Policie přikázala odstranit z výlohy galerie Berthy Weillové, kde se výstava konala, všechny Modiglianiho akty. Ani tato výrazná reklama však Modiglianimu nepomohla k lepší existenci. Již začátkem roku 1920, v nedožitých 36 letech, podlehl tuberkulóze. Aby byl Modiglianiho tragický osud beze zbytku, v den jeho pohřbu spáchala sebevraždu jeho milenka a matka jeho dítěte, často malířem portrétovaná Jeanne Hébuternová. Právě Jeanne byla typem ženy s dlouhou šíjí, oválným obličejem a drobnýma rukama, který obsadil většinu Modiglianiho obrazů.
Mladá žena v košili je reciproční zápůjčkou za obraz Vincenta van Gogha Zelené obilí, který Národní galerie poskytla vídeňské Albertině pro výstavu soustřeďující 150 děl slavného malíře. Modigliani má být ve Veletržním paláci vystaven do 7. prosince.
Popisek:
Amadeo Modigliani: Mladá žena v košili
Martin Mašek

Bestiář vypráví Čvančarová
Úspěšný Bestiář spisovatelky Barbary Nesvadbové získal další podobu. Nejprve to byl knižní bestseller, poté úspěšný film (poslední nedávno zesnulého herce Michala Dočolomanského) a nyní vychází jako audiokniha. Na dvě CD Bestiář namluvila herečka Jitka Čvančarová, která se v roli kamarádky hlavní hrdinky novinářky Karly představila již ve zmiňovaném filmu. Audioknihu, kterou režíroval František Špergr, vydal Popron Music.
Popisek: Barbora Nesvadbová a Jitka Čvančarová při nahrávání Bestiáře

Móda z virtuální ulice
Mezi sociální sítě na internetu se po půl roce úspěšného fungování zařadila Chictopia, komunitní web, který sdružuje amatérské milovníky módy. Každý zaregistrovaný účastník má možnost prostřednictvím svého blogu nahrávat fotografie toho, co má právě na sobě, ať už jde do práce, na party nebo třeba na pláž. Hlavním smyslem je však okukování ostatních. Prohlížení fotografií uživatelů si lze filtrovat podle oblíbených značek, velikosti, barvy pleti, příležitosti nebo typu oblečení. Můžete se tak podívat na to, jaké boty se nosí právě teď na vernisáže v New Yorku nebo jaké plavky na plážích u Buenos Aires. Virtuální módní bulváry jsou také na stránkách StyleMob.com, Share YourLook.com nebo MyStyleDiary.com. Marketingovým dravcům nabízejí snadnou kořist: mladé ženy, které rády sledují módní trendy a utrácejí za módu, ale přitom nechtějí být manipulovány reklamou a módními časopisy (sic!).
Popisek: Typická fotografie z webu Chictopia, aneb podívejte, jak mi to sluší

S vrtulí u zádi
Když se řekne Lotus, někomu na mysli vytane software, jinému luxusní auta… Ale společnost, jež vyrábí supersportovní speciály, vyměnila pro tentokrát asfalt za sníh a představila světu ekologické „vrtulosáně“. Sněžný skútr Concept Ice Vehicle (CIV) z dílny designéra Kierona Bradleyho, poháněný tlačnou vrtulí, požírá biopaliva. Byl vyvinut pro 4800 kilometrů dlouhý přejezd napříč Antarktidou. Cílem cesty, které se zúčastní i klimatologové a další vědci, je upozornit na problematiku globálního oteplování na šestém kontinentu.

WT100

Černá síla
Značka Louis Vuitton připravila novou generaci hodinek řady Tambour in Black (ta měla premiéru v roce 2006). Kolekce Black Force obsahuje tři modely Tambour in Black LV277, Tambour in Black GMT a Tambour in Black Lady. Zachovávají charakteristické vlastnosti Tambour in Black, všechny funkce chronometru, druhé časové pásmo, odpočítávání času, datumovku… Dámské hodinky Tambour in Black Lady (na snímku) mají pouzdro a úchytky ozdobené 138 diamanty briliantového brusu (1,13 karátu) Pouzdro je z kalené oceli Black Force a hodinky jsou vodovzdorné do hloubky 100 metrů.

  • Našli jste v článku chybu?