Menu Zavřít

Módně oděná historie

13. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Typickou odrůdou rhônských pěstitelů je syrah

Nahlédněme ještě jednou do údolí řeky Rhôny, tam, kde se réva pěstuje patrně nejdéle z celé Francie. Od šestého století před Kristem zde existují důkazy o vinařské produkci. To, že se oblast nestala nejvýznamnějším regionem země, má na svědomí Bugundsko. Vína z Hermitage nebo z Côte-Rôtie měla našlápnuto na dobytí pařížského trhu, proto vévodové burgundští ochromili možnosti exportu rhônských vín nejméně na tři století. Návrat ke slávě oblast zaznamenala v 19. století, kdy se na žebříčku popularity vyšvihla především u konzumentů v metropoli. Po druhé světové válce však její význam znovu poněkud upadl. Teprve posledních asi třicet let znamená pro produkci na březích jedné z nejproslulejších vinařských řek světa renesanci. Mezi Vienne a Avignonem leží řada míst s unikátními podmínkami pro révu, a to jak se severní, tak jižní dispozicí. Apelace Côtes-du Rhône představuje oblast s největší produkcí červeného v celé Francii, to však neznamená, že by zde bílé odrůdy neuměli. Celá řada vín z nepříliš rozšířených druhů, jako jsou Viognier nebo Roussane, dává surovinu pro znamenité exemláře zejména v Condrieu. Stěžejní odrůdou, ze které se připravují znamenitá vína především na severu oblasti, a která se pomalu prosazuje i na viniční trati jižní, je Syrah. V obou směrech z ní připravují znamenitá, typově zcela odlišná vína.
V neutuchající snaze o prosazení se hledají vinaři na Rhôně cesty k jedinečnosti výrazu i neopakovatelnosti svých produktů. Jednou z nich je již zmiňovaná organická výroba. Vína, připravovaná tímto způsobem, zachovávají svou sílu, charakter a plnost. Právě takovým vínům se cíleně věnuje společnost IconWines.

CIF24

Gaïa 2003 Domaine La Roche Buissière - Côtes-du Rhône.

Hluboká, mírně zastřená barva s občasnou jiskrou temnotou proniknuvší. V nose se pochlubí především výrazným tónem tmavého ovoce, minerálním podkreslením a nezbytným vesnickým odérem. Tomu všemu se snaží vévodit patrná dominace alkoholu, který ale po chvíli mizí mezi ostatními elementy. Chuť je espritním koncertem ovoce a hroznu, s důraznou podporou taninů. Její souběh, rámovaný silnějším akordem alkoholu a lehce svíravým atakem hořčinek, napovídá dobrý potenciál pro další vývoj tohoto jistě atraktivního vína.

Flonflon 2004 Domaine La Roche Buissière - Côtes-du Rhône.

O rok mladší víno z téže „stáje“. Podobná tmavá barva, téměř shodné méně výrazné jiskření. O poznání slabší buket nehýří takovou intenzitou a je výrazně chudší ve skladbě komponent. Před ovoce se důrazně tlačí nevycválaná hořčinka, jež ovlivňuje celé spektrum dravějším, v konci „rohatým“ projevem. Neučesané nahořklé akordy se projevují i ve startu chuti. Teprve za nimi se nesměle rozhlédne ovoce, aby bylo vzápětí zatlačeno zpět na konec řady svíravým nástupem minerálního charakteru.

  • Našli jste v článku chybu?