Menu Zavřít

Modrá tráva

6. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Svoboda odstavuje starou pražskou partu od jejích oblíbených hraček na magistrátu

Každý zahrádkář ví, že v květnu tráva roste jako o závod. Že by však byl její růst slyšet tolik jako šustění v české politice, to už tady dlouho nebylo. Bylo celkem jasné, že po skandálech Věcí veřejných se nezavře voda, ale budou dál ohrožovat politickou stabilitu země, protože nejde jen o potíže v jedné straně, ale o cosi, co metastázuje do všech částí současné vládní koalice. Prostě leckdo může tvrdit, že jenom slyšíme trávu růst, ale dostupné zákulisní informace dost výrazně naznačují, že se opravdu něco děje a ještě se dít bude.
Dokonce se zdá, že roznětka min, v jejichž poli se vláda pohybuje, má stále stejný původ. Od Věcí veřejných se nyní přesunula do pražské organizace ODS. Na první pohled dvě odlišné entity mají silně obdobnou genetickou výbavu typickou pro Romana Janouška a Tomáše Hrdličku. Jak jsme zveřejnili v posledním čísle týdeníku EURO, došlo v pražské ODS k roztržce mezi starou gardou a novým primátorem Bohuslavem Svobodou, obklopeným pozoruhodnou skupinou zastupitelů naší největší pravicové strany, které z velké části rozhodně nelze považovat za idealistické nováčky. Většinou jde o komunální politiky, kteří mají svou, někdy ne zrovna malebnou historii. Zatímco ještě před týdnem se zdálo, že Svoboda proti starým harcovníkům nemá moc šancí, nyní to vypadá, že opak je pravdou. V pražské ODS bude muset dojít k nějakému kompromisu, pokud to jedna ze stran nechce hnát až do krajnosti, za níž už může nastat štěpení této strany od Aše po Břeclav.
Svoboda evidentně hodlá prosadit své kandidáty na klíčové úřednické posty na magistrátu i proti vůli předsedy pražské stranické organizace Borisi Šťastnému a jeho spojencům v ČSSD. Zároveň nechce přepustit kontrolu nad radou města sociálním demokratům. A podle zákulisních informací je připraven raději rozbít současnou koalici a spojit se s TOP 09, než by ustoupil a stal se loutkou v rukou jiných. Jeho jedenáct zastupitelů mu k takovému kroku bohatě stačí. Topce totiž k ovládnutí Prahy chybí jen šest mandátů. Hra na to, že Svoboda bude primátorem a TOP 09 bude kontrolovat radu zastupitelstva hlavního města, může mít dalekosáhlé následky. A to nejen v Praze. Zdá se málo pravděpodobné, že by Svoboda měl takovou sílu a vliv, že odstaví starou pražskou partu od jejích oblíbených hraček na magistrátu jen po několika měsících politické kariéry. Ale zjevně tuhle sílu má a odněkud ji čerpat musí. Případné Svobodovo vítězství v Praze by posílilo tu část celostátní ODS, která je ke spolupráci s Věcmi veřejnými po poslední vládní krizi hodně skeptická. To by znamenalo, že se něco začne dít i na celostátní úrovni. Již tuto středu bude poslanecký klub ODS volit nové vedení a svou pozici má obhajovat Petr Tluchoř, klíčová postava skandálu Véčkařů. Toho by zejména zmiňovaná stará pražská parta nejraději zašlapala hluboko pod zem za jeho kopání do hrdličkovských báboviček. Jenže Tluchoř zlobil také premiéra Nečase, jehož slovo bude při rozhodování o vedení poslaneckého klubu klíčové. Nečas se proto musí nyní rozhodnout, k jaké straně se přikloní, což je při ne úplně jasném rozložení sil poměrně obtížné. Svobodu v pražské organizaci zatím nijak razantně nepodpořil, ale spojovat se se starou pražskou partou nepochybně nechce. Již je to čtrnáct let, co má ODS za sebou štěpení, které ji málem shodilo na smetiště dějin. Je tím pádem nesporné, že zde bude velká vůle obrousit hrany a dosáhnout dohody. Někdo bude ustupovat víc a někdo méně. To jistě zanechá hodně hořkou pachuť a touhu po odvetě. Jenže to si velká strana nemůže dovolit. A Petr Nečas musí ukázat, že stranu dokáže sjednotit natolik, aby projevila konečně nějakou akceschopnost. Když to nezvládne, bude se za něj hodně rychle hledat alternativa. A není vůbec vyloučeno, že by si někdo mohl všimnout nemalého talentu docenta Svobody. Možná už někdo ten talent nějaký čas pěstuje. Možná ale opravdu jen slyšíme modrou trávu růst.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).