Menu Zavřít

Modro-bílý zázrak z německých Drnovic

16. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Za vzestupem Hoffenheimu stojí kromě peněz i systematická práce s mládeží

Hoffenheim je německá vesnice s necelými 3300 obyvateli. Že jste o ní ještě neslyšeli? Nevadí, většina Evropy až do poloviny letošního srpna také ne. Tehdy se tato středoněmecká obec, ve které kromě několika hrázděných domů a dvou kostelíků nic pozoruhodného nenajdete, výrazně zviditelnila, když hoffenheimský nováček nejvyšší německé fotbalové soutěže hned ve svém úvodním utkání jasně zvítězil a je největším překvapením bundesligy. Klub TSG 1899 Hoffenheim byl po sedmém kole na druhém místě tabulky, a zatím se tedy může pochlubit výrazně lepšími výsledky než například Bayern Mnichov. Když před rokem a půl trenér druholigového SC Freiburg Robin Dutt prohlásil, že jediným klubem, který by mohl mnichovský Bayern střednědobě ohrozit, je právě Hoffenheim, všichni si ťukali na čelo. Dnes se však Duttově výroku v Německu už nikdo nesměje.

RYCHLÝ VZESTUP

Jak se vlastně tým z neznámé německé vesnice dostal do bundesligy? Vše začalo v šedesátých letech, kdy za Hoffenheim na pozici levého útočníka hrával mladík jménem Dietmar Hopp. Německá média píší, že za každou vstřelenou branku dostal od místního řezníka hezkou porci jitrnic z domácí zabíjačky. Následně se Hopp na pár desítek let z oblasti sportu vytratil. Tento čas však nepromarnil – stihl založit jednu z největších světových softwarových společností SAP, což mu přineslo majetek odhadovaný na více než šest miliard euro (viz box). Potom ovšem přišel rok 1989, kdy Hoffenheim sestoupil do nejnižší německé fotbalové soutěže. To Hoppa přimělo, aby svůj kdysi domácí klub podpořil. První šek zněl na deset tisíc marek. Poté následovala investice do centra mládeže, které umožnilo Hoffenheimu začít s mladými fotbalisty pracovat. Příliv peněz do vesnického klubu pokračoval a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Hoffenheim se začal postupně prodírat hierarchií německého fotbalu směrem vzhůru. V roce 2001 se podařil postup do třetí nejvyšší německé soutěže. Tam se vesnický klub zdržel celých šest let a až předloni postoupil do druhé ligy, kde obsadil druhé místo, což jej pro sezonu 2008/2009 posunulo do bundesligy.

STADION AŽ V LEDNU

Růst klubu byl tak rychlý, že mu nestačil ani rozvoj potřebné infrastruktury. Stadion z roku 1999 na kopci nad vesnicí o kapacitě pět tisíc míst neodpovídá pravidlům bundesligy, a tak Hoffenheim musí hrát domácí zápasy v Mannheimu. To by se mělo změnit již v lednu, kdy bude otevřen nový fotbalový svatostánek pro 30,5 tisíce diváků v několik kilometrů vzdáleném Sinsheimu. Stadion přijde na přibližně 60 milionů eur a bude patřit k nejmodernějším v Německu. I proto jej již Německý fotbalový svaz (DFB) určil jako jedno z devíti hracích míst pro světový šampionát žen v roce 2011. V příštím roce bude také dokončeno nové tréninkové a administrativní centrum klubu v hodnotě 15 milionů eur. Zastavěná plocha dosáhne pěti tisíc metrů čtverečných a k tomu je třeba připočítat šestnáct hektarů pro tréninková fotbalová hřiště.

NA CHELSEA ZAPOMEŇTE

O Hoffenheimu se často mluví jako o německé Chelsea. Toto srovnání však pokulhává. Přestože jsou dosavadní Hoppovy investice do klubu včetně veškeré infrastruktury odhadovány na více než 100 milionů eur (britský The Daily Telegraph dokonce mluví až o 150 milionech), tak si německý podnikatel na rozdíl od Romana Abramoviče nekoupil hotový produkt. Zároveň se Hoffenheim s letošním rozpočtem 23 milionů eur zařadil ke třetině nejchudších klubů bundesligy. Ovšem německá média tvrdí, že kdyby se Hoffenheimu zásadně nedařilo, tak Hopp určitě zainventuje do nákupu nových hráčů. To již ostatně prokázal loni, když se týmu nepovedl vstup do druhé ligy a zakladatel SAP obratem utratil za přestupy 20 milionů eur. Přestože to byla rekordní částka, kterou kdy jaký klub v druhé lize utratil, tak Hopp rozhodně nekupoval žádné hvězdy. Naopak investoval do mladých hráčů do 24 let s velkým potenciálem. Tehdy do klubu přišlo několik mladíků, jako jsou Brazilci Carlos Eduardo a Luis Gustavo a Senegalec Demba Ba, kteří nyní tvoří základ mužstva. Jediným známějším přírůstkem byl jednadvacetiletý obránce Andreas Beck, který přestoupil z prvoligového VfB Stutttgart. Výsledkem této transferové politiky je, že Hoffenheim má nejmladší tým v lize, což klubu také pomáhá uskutečňovat preferovaný způsob hry – agresivní pressing, kdy musí hráči hodně běhat a vyvíjet tlak na soupeře.

FOTBALOVÍ PROFESOŘI

Lví podíl na rychlém výkonnostním vzestupu Hoffenheimu v posledních dvou letech má trenér Ralf Rangnick který předtím vedl bundesligové celky Schalke 04, Hannover 96 a VfB Stuttgart. Hopp jej najal v roce 2006 a Rangnick – někdy posměšně přezdívaný fotbalový profesor – zavedl do práce klubu vědecké metody. To se zpočátku nesetkalo s pochopením. Hráče tehdy ještě třetiligového Hoffenheimu například pobouřilo, když je na prázdniny poslal s digitálními měřiči pulzu, aby mohl zkontrolovat, zda jeho svěřenci přes léto nezaháleli. Dále přišel s analýzou videí z tréninku, dalšími typy měřicí techniky a získané výsledky se často vyhodnocovaly pomocí počítačů. Takový systém v té době nepoužívaly ani mnohé týmy z první ligy. „Úspěchy plánovat nelze, ale výkony ano,“ objasňuje svou strategii Rangnick, kterého podporují další němečtí špičkoví odborníci: Bernharnd Peters a Hans-Dieter Hermann. Peters, který dovedl německé pozemní hokejisty opakovaně k titulu mistrů světa a Evropy, je v klubu zodpovědný za rozvoj mládeže. Hermann zase patří k nejuznávanějším sportovním psychologům v celém Německu a stará se i o německou fotbalovou reprezentaci. V Hoffenheimu se přitom nezaměřují jen na fotbalové dovednosti, ale i na duševní rozvoj hráčů. Mimochodem i proto musejí žáci hoffenheimského fotbalového internátu absolvovat i praktikum v SAP. „Díváme se na vysvědčení, a kdo školu zanedbává, riskuje, že poletí z mužstva,“ řekl týdeníku Die Zeit Peters, který týmové práci pravidelně učí i top manažery největších německých firem. Celkově Die Zeit odhadl investice vynaložené na práci s mládeží a s tím související infrastrukturu na dvacet milionů eur. Spolupráce uznávaných odborníků i značné investice vedly k tomu, že dnes všechny mládežnické týmy Hoffenheimu hrají ve své kategorii nejvyšší soutěže, a junioři do sedmnácti let se vloni dokonce stali mistry Německa. I proto DFB povýšil fotbalovou akademii v Hoffenheimu mezi šest elitních škol německé kopané.

VESNICKÉ NADŠENÍ

Fotbalové úspěchy značně poznamenali náladu i v samotném Hoffenheimu. Na téměř každém domě najdete vlaječku v barvách klubu, a jeden z místních občanů Heribert Breuning dokonce v opojení z přestupu vymaloval celý dům v modré a bílé barvě. Právě jeho příběh dobře ukazuje, jak se celá obec propracovala k fotbalové horečce. Breuning se totiž v Hoffenheimu ani nenarodil a přišel sem až v roce 1999. O fotbal se přitom původně vůbec nezajímal, nakonec ale fotbalové nadšení strhlo i jeho a nyní je trenérem jednoho z mládežnických celků. S vzestupem klubu začaly vznikat i první organizované fankluby. První se objevil před sedmi lety a dnes jich existuje již 42. A jeden – složený z akademiků z Heidelbergu – prý dokonce srovnává úspěchy Hoffenheimu s díly filozofa Immanuela Kanta.

MILIONÁŘ V HLEDÁČKU

Avšak ne všichni němečtí fotbaloví fanoušci přijímají úspěchy vesnického klubu s nadšením. Například během zápasu z 21. září, kdy Hoffenheim deklasoval Borussii Dortmund čtyři ku jedné, se na stadionu objevil fanoušek se zvětšenou Hoppovou fotografií překrytou zaměřovacím křížem, s nápisem „Hasta la vista, Hoppe“. Za to se následně prezident Borussie zakladateli SAP omluvil. Hopp si totiž mohl tuto urážku prohlédnout přímo na stadionu: nechá si ujít jen málokterý zápas a na většinu z nich jezdí s několika přáteli minibusem. Také se objevily první skandály – například spekulace, že Hoffenheim získal pořádání mistrovství světa žen v roce 2011 i proto, že syn prezidenta DFB Theo Zwanzingera Ralf pro Hoppův klub pracuje v pozici vedoucího ženského a dívčího fotbalu. Celá kauza následně skončila klubovým bojkotem deníku Tagesspiegel, který s obviněním přišel.

CIF24

SUPERVELMOC NĚMECKÉHO FOTBALU

I když dosavadní výsledky Hoffenheimu jsou výborné, na jaké příčce německé bundesligy klub uzavře sezonu, lze po sedmi osmi kolech jen těžko odhadovat. Přesto uznáním němečtí odborníci nešetří. „Absolutně špičkové mužstvo. Byl to systematický fotbal,“ nechal se slyšet Jürgen Klopp, trenér Borussie Dortmund, po zmíněné prohře s Hoffenheimem. „Dříve nebo později se Hoffenheim stane supervelmocí německého fotbalu,“ řekl trenér Bayernu Mnichov Jürgen Klinsmann. Sportovní ředitel Bayernu Leverkusen se zase domnívá, že venkovský klub má šanci už letos bojovat o účast v evropských pohárech. Nakolik se tyto předpovědi potvrdí, si budeme muset počkat alespoň do konce tohoto ročníku nejvyšší německé soutěže. Přes veškeré úspěchy zůstává totiž vedení klubu opatrné: „Letos je cílem skončit mezi osmým a čtrnáctým místem,“ potvrdil britskému deníku The Daily Telegraph Dietmar Hopp. Trenér Rangnick je ještě skromnější: „Vedení tabulky těší zejména naše fanoušky a marketingové oddělení. Pro nás je nejpodstatnější vývoj mužstva a v tomto ohledu jsme na dobré cestě. Pro první rok je naším cílem udržet se v bundeslize.“ Nicméně Hopp nehodlá Hoffenheim podporovat do nekonečna – klub by měl dle jeho plánu již ve své druhé sezoně v nejvyšší německé soutěži dosahovat zisku. Toho se ale prý v Hoffenheimu neobávají. „Klub má koncept, hodně se pracuje s mládeží. Když to tak budeme dělat dál, tak v bundeslize zůstaneme dalších deset let,“ říká starosta Hoffenheimu Karlheinz Hess.

BOX
Dietmar Hopp (68) Majetek rodáka z německého Heidelbergu se odhaduje na 6,3 miliardy euro (včetně majetku jím zřízené nadace). Vystudoval spojovací techniku a v letech 1966 až 1972 pracoval pro společnost IBM jako vývojář softwaru a následně jako systémový poradce. V roce 1972 společně se čtyřmi dalšími spolupracovníky z IBM založil softwarovou společnost Systemanalyse und Programmentwicklung, která se následně přejmenovala na SAP. Firma se postupně stala jedním z nejvýznamnějších světových dodavatelů podnikových informačních systémů. V letech 1988 až 1998 byl předsedou představenstva SAP a poté do roku 2005 členem dozorčí rady. Přitom již v roce 1995 převedl většinu svých akcií do nadace Die Dietmar-Hopp-Stiftung, která se zaměřuje na podporu medicíny, vzdělání, sociálních zařízení a sportu mládeže. Nyní je Hopp činný hlavně jako mecenáš a investor. Vlastní několik dalších společností podnikajících v oblasti IT a biotechnologií. Kromě Hoffenheimu sponzoruje i hokejový klub a klub házené v Mannheimu či golfový klub v St. Leon-Rot nedaleko Heidelbergu. Také vlastní luxusní německý lázeňský hotel Schlosshotel Buhlerhohe.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).