Menu Zavřít

Mok ze středověkého kláštera

7. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Vinumentis Côtes du Ventoux 2004

V mnoha vinařských oblastech nastalo období sklizně, které je pro mnohé pěstitele vinné révy také hodinou pravdy. Tato etapa v sobě úročí nejen schopnost příkladné péče o vinohrady, ale i podstatný vklad přírody, jakými jsou terroir a počasí. Tento často skloňovaný fenomén do značné míry odpovídá za to, jaký ten který ročník bude, a je také zdrojem vítané a nevyčerpatelné různosti kvalitních vín. To je bezesporu jeden z důvodů, proč se ochutnávání vín stalo pro mnohé dobrodružstvím i ušlechtilou zálibou, stejně jako důvod, proč jsme ochotni při svých pokročilých cestách za poznáním případně i více utratit. Tento fakt je samozřejmě znám i vnímavým producentům, a tak stále větší počet vinařů se snaží vytvořit špičkové produkty.
Kvalita vín v posledních desetiletích měla očividně stoupající tendenci a tento hmatatelný trend, i přes všechny obtíže trhu, ve velké většině určovali jednotliví vinaři. Snahou je především vyprodukovat taková vína, která jsou pro daný region typická a nenapodobitelná na základě pochopení terroiru, klimatického a půdního prostředí, stejně jako volby správného postupu při vytváření vín. Pokud tento směr bude i nadále zachován, pravděpodobně budeme mít stále častěji možnost okusit neobyčejná vína, která budou přicházet i z nových oblastí za příznivější cenu než doposud.
Region
Côtes du Ventoux patří s přibližně osmi tisíci hektary vinic k největším tzv. novým apelacím v oblasti řeky Rhôny, v níž se pěstuje převážně červené víno. Dominantou oblasti je nepřehlédnutelná hora Mont Ventoux vysoká 1900 metrů, na jejíchž úbočích tyto vinice leží. Nejčastěji pěstovanými odrůdami jsou tradičně Syrah, Grenache a Carignan, z bílých odrůd Grenache blanc a Roussane. Vysoká nadmořská výška až 500 metrů, do které tamní vinice ještě sahají, chladnější podnebí a jílovité půdy dávají svěží ovocitá vína s pevnou strukturou, která jsou dobře pitelná už jako mladá, přestože mají dostatečný potenciál pro případnou archivaci.
Producent
Vinařství Vinumentis (www. vinumentis.com) je podnik se sídlem v Marseille, který založil a vede přední francouzský enolog Yann Rohel se svým bratrem Sylvainem. Vinumentis je typický négociant, který sice nemá vlastní vinice, ale svá velmi kvalitní přírodní vína vytváří v předních vinařských domech v řadě vinařských regionů na jihu Francie. Tento fakt, spolu s uznávanou odbornou erudicí Yanna Rohela, dovoluje společnosti Vinumentis nabídnout poměrně širokou paletu kvalitních vín odrážejících především specifika míst, na kterých byla vinná réva vypěstována. Prakticky celý Vinumentisem nabízený sortiment je ukázkou jedinečnosti pečlivě vytvořených přírodních vín, u nichž kvalita vždy značně přesahuje prodejní cenu.
Náš tip
Vinumentis Côtes du Ventoux 2004 je víno, které vzniklo na statku Domaine de la Ferme Saint Martin. Vinařství sídlí v renovovaném středověkém klášteře, v malebném prostředí s horským charakterem. Vinná réva se pěstuje na 23 hektarech převážně výše položených a jižně orientovaných svažitých vinic, z nichž přibližně pět hektarů osázených odrůdami Grenache a Syrah leží v AOC Cotes du Ventoux. Víno s hlubokou granátovou barvou bylo vytvořeno právě z těchto hroznů jako cuvée 75 procent Grenache a 25 procent Syrahu, jeho vůně i chuť má příjemný ovocitý charakter i překvapivou svěžest. Charakteristická je pevná struktura elegantně zaoblených tříslovin, které jsou typické pro zdejší terroir, a příkladně dlouhý harmonický závěr. Rozhodně jde o výjimečné, cenově dostupné víno, které se dá opatřit na www.k4wines.cz.

WT100

Hodnocení: 88 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 13
Vůně vína (max. 30) – 25
Chuť vína (max. 44) – 40
Celkový dojem (max. 11) – 10
Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?