Menu Zavřít

MOL chce megadistribuční firmu

6. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Východoevropské plynovody

ebf - tip - debata

Skupina východoevropských plynárenských firem chce na počátku příštího roku začít jednat o vytvoření společného distributora plynu. Záměr zveřejnila maďarská ropná a plynárenská skupina MOL, podle které by se nová firma mohla stát třetí největší plynárenskou přenosovou sítí v Evropě. Jednání již potvrdily plynárenské společnosti z Rumunska, Srbska, Bosny, Chorvatska a Slovinska. Pozváno bylo také Rakousko a jednání jsou otevřena i pro další firmy z regionu.
Nová firma by měla na starosti síť plynovodů o délce 27 tisíc kilometrů a mohla by získat dostatek peněz na propojení izolovaných plynovodů, a zajistit tak bezpečnost dodávek. „Síť plynovodů v regionu je dobře rozvinutá, má však jeden velký problém: sítě v různých zemích nejsou propojené, a to omezuje zabezpečení dodávek,“ uvedl generální ředitel divize pro přepravu plynu firmy MOL János Zsuga.
Firma by získala lepší napojení na mezinárodní kapitálové trhy, čímž by měla lepší možnosti pro financování velkých evropských projektů, jako je plánovaný plynovod Nabucco. Ten by měl přivést plyn ze Střední Asie do Evropy přes Balkán a Maďarsko; tím by se snížila energetická závislost jihovýchodní a střední Evropy na Rusku. Nabucco však zatím nemá dostatek potenciálních zákazníků a jeho výstavba je stále velmi nejistá.
Nová plynárenská společnost by měla být nezávislá. Evropská komise prosazuje v elektrárenství a plynárenství takzvaný vlastnický unbundling, tedy oddělení výroby od distribuce, což znamená, že jedna firma nemůže podnikat v oblasti výroby i distribuce elektřiny nebo plynu.
O společnost MOL, která stojí za jednáními o vytvoření společného distributora plynu, má již delší dobu zájem rakouská ropná a plynárenská skupina OMV, maďarská vláda se jí však snaží v této snaze zabránit. Minulé úterý OMV oznámila, že zahájila právní kroky s cílem zabránit maďarské vládě v zablokování této akvizice. O možném kapitálovém vstupu do společnosti MOL jedná již několik měsíců také ČEZ a rozhovory mají být dokončeny na přelomu roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).