Menu Zavřít

Motory pro Kolín budou z Walbrzychu

6. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Toyota

CIF24

PRAHA (han) – Nová továrna Toyoty a Peugeotu v Kolíně, jejíž stavba začne 10. dubna, přinese zisky také do Polska. Japonská Toyota, která je v investorské dvojici zodpovědná za vývoj budoucích produktů, totiž hodlá investovat do již fungující výroby převodovek ve Walbrzychu 300 milionů eur. Společnost uvedla, že v budoucnu bude z tamních výrobních pásů sjíždět nejen větší počet převodovek, ale také celé motory pro osobní automobily. Tímto krokem Toyota zvedne klesající investice a zaměstnanost v Polsku, která je největší kandidátskou zemí pro vstup do EU. Vyšší výrobní náklady a přetrvávající byrokracie jsou důvodem, proč se zahraniční investoři zatím drží od této země spíše stranou. Polská míra nezaměstnanosti činí v současné době zhruba osmnáct procent.
Toyota chce do konce roku 2004 ve Walbrzychu více než zdvojnásobit roční produkci převodovek na 550 tisíc jednotek, počet motorů by měl dosáhnout čtvrt milionu. Plán japonské automobilky na zvýšení produkce přinese práci 700 pracovníkům.
Polsko bylo ještě na konci minulého roku horkým kandidátem i pro výstavbu vlastní továrny na finální výrobu 300 tisíc malých osobních vozů ročně. Tato investice, kterou nakonec získal středočeský Kolín, dosáhne zhruba 1,5 miliardy eur (téměř 50 miliard korun) a zaměstná nejméně dva tisíce lidí. „Ve prospěch České republiky rozhodla skutečnost, že jsme byli lépe připraveni,“ říká generální ředitel CzechInvestu Martin Jahn. „Po dlouhém lákání bavorského BMW jsme měli hotovou jasnou nabídku, která v jednom materiálu obsahovala státní pobídky a odpovědi na všechny otázky investora. Poláci se naproti tomu takto jednotným materiálem pochlubit nemohli.“
V Kolíně nyní probíhají horečné přípravy na 10. duben. Položení základního kamene nového závodu se mají zúčastnit kromě premiéra Miloše Zemana také oba nejvyšší manažeři obou automobilek, Fujio Cho a Jean-Martin Folz.

  • Našli jste v článku chybu?