Těsto na pizzu si můžete koupit v prášku, hotové (zmražený korpus či bochník nakynutého těsta) nebo se do jeho výroby pusťte sami.
Těsto na pizzu si můžete koupit v prášku, hotové (zmražený korpus či bochník nakynutého těsta) nebo se do jeho výroby pusťte sami. Těsto s kypřícím práškem
(pro ty, co mají velký hlad a nemají čas čekat až těsto vykyne) Potřebujete: 250 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 50 g másla, vejce, lžičku soli a dvě lžičky kypřícího prášku. Prosátou mouku smíchejte s kypřícím práškem, osolte, přidejte mléko, vejce a zapracujte změklé máslo. Všechny suroviny spojte, těsto musíte dobře prohníst. Pak jej nechejte 15 minut odpočinout.
Kynuté těsto
Potřebujete: 500 g hrubé mouky, 20 g droždí, 30 dl vlažné vody, půl lžičky soli a 3 lžíce olivového oleje. Mouku prosejte do mísy, udělejte v ní důlek, do něj rozmělněte droždí, které zadělejte s trochou mouky, posypte moukou a přikryté nechte kynout až se na povrchu začnou dělat trhliny. Potom kvásek prohněťte s moukou, zbytkem vody, solí a olejem. Vytvořte dvě koule, ty nařízněte do kříže, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu kynout.
Pizza Margherita Margherita je tou nejjednodušší variantou pizzy, ale to vůbec neznamená, že bychom ji měli opomíjet. Právě na ní nejvíc vynikne chuť mozzarelly a rajčat. Na oblohu potřebujete 400 g rajských jablek, 300 g mozzarelly, 100 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř, oregáno a šest lžic olivového oleje. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Těsto vyválejte, dejte na plech a obložte plátky rajčat, které ochutíte solí, pepřem, oregánem. Vše posypte parmazánem a pokapejte olivovým olejem. Mozzarellu nakrájejte na plátky a přidejte na těsto. Pečte 15 až 20 minut.
Rajská omáčka
Místo plátků rajčat můžete na Margheritu použít klasickou rajčatovou omáčku. Potřebujete: 4 lžíce olivového oleje, sůl, 2 stroužky česneku, jemně nasekanou cibuli, 75 ml bílého vína, 500 g rajčat v plechovce, pepř, cukr, lžičku sušeného oregána a lžičku sušené bazalky. Stroužky česneku rozetřete se solí. Rozehřejte olej a přidejte utřený česnek, cibuli, nechejte ji zesklovatět a pak ji zalijte vínem, přidejte rajčata, ochuťte bylinkami, solí, pepřem a špetkou cukru. Vařte tak dlouho, až vznikne hustá omáčka. TĚSTOVINY PRIMAVERA
Pro dvě osoby potřebujete: půl balíčku špaget, 2 velká rajčata, cibuli, 1 dl smetany, 40 g strouhaného parmazánu, hrst sekané čerstvé nebo mražené bazalky. Těstoviny uvařte v osolené vodě. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte rajčata nakrájené na kostky, sůl, pepř a smetanu. Na závěr posypte bazalkou a přidejte mozzarellu nakrájenou na kostky. Ihned odstavte zohně (aby se mozzarella neroztekla). Směs navršte na těstoviny a posypte parmazánem. Podávejte ihned.