Menu Zavřít

Mrtvě narozené emisní povolenky

15. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Senátoři mají připravenou stížnost k Ústavnímu soudu

Systém přidělování povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého, který prosadili poslanci Milan Urban (ČSSD) a Martin Říman (ODS) jako přílepek do zákona o spotřebních daních, pravděpodobně skončí dříve, než začne platit. Senátorka Soňa Paukertová týdeníku EURO potvrdila, že již má připravenou ústavní stížnost, která navrhuje tento přílepek zrušit.
Ústavní soud totiž již dříve označil praxi přílepků za neústavní. Poslanci jimi narychlo měnili nesouvisející zákony a kromě znepřehledňování legislativy přinášely i další problémy. Přílepky totiž nebyly standardně projednané, nemohla se k nim vyjádřit vláda, neměly důvodovou zprávu a vyčíslení dopadů na státní rozpočet. Naopak usnadňovaly život lobbistickým agenturám, neboť přilepení nesouvisejícího paragrafu je mnohem snazší změnou zákona než standardní novelizace. V roce 2007 zrušil Ústavní soud přílepek, kterým zákonodárci chtěli odškodnit klienty tří padlých bank. Tehdy bylo všech třináct přítomných ústavních soudců zajedno, a dokonce vyslovili varování, že jde i o výstrahu do budoucna, že tato zákonodárná praxe je zcela nepřijatelná. Je proto pravděpodobné, že bude-li stížnost senátorky Paukertové podána, Ústavní soud emisní přílepek bez váhání rovněž zruší.
„Ústavní stížnost na tento přílepek mám již připravenou, náš senátorský klub (TOP 09 a Starostové) ji chce podat. Je to stížnost zaměřená ryze na proceduru. Budu ještě jednat s dalšími senátory, kteří tento přílepek k zákonu o spotřebních daních nepodpořili, aby se k naší stížnosti přidali,“ uvedla předsedkyně klubu Soňa Paukertová.
Stížnost hodlá podpořit lidovecký senátor Petr Pithart. „Tak drahý přílepek jsme tu ještě neměli! Bez řádného projednání se tímto přílepkem rozhoduje o osudu více než šedesáti miliard korun. Pokud by se tomuto tématu nevěnovala paní senátorka Paukertová, sepsal bych tu stížnost klidně sám. Všichni víme, že jakmile se ta stížnost dostane k Ústavnímu soudu, tak ten jí nebude ani listovat a přílepek zruší, protože se již jednou jasně vyjádřil, že praxe přílepků je protiústavní,“ říká Pithart.
Jediná nejistota spočívá v otázce, bude-li tato ústavní stížnost nakonec skutečně podána. K tomu je totiž třeba minimálně sedmnácti senátorů. „Doufám, že nás bude dost. Kromě senátorů TOP 09 a KDU-ČSL by stížnost mohli podpořit i někteří senátoři ČSSD. Například sociální demokrat Milan Štěch byl proti schválení zákona o spotřebních daních s tímto přílepkem,“ dodává Pithart.
Zákon v červenci nepodpořilo 23 senátorů a dalších 11 nebylo při hlasování přítomno.

  • Našli jste v článku chybu?