Menu Zavřít

Multimédia v mobilu

2. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Vodafone

MMF24

PRAHA (oh) – Česká pobočka mobilního operátora Vodafone minulý týden spustila wapový portál live!, který zákazníkům operátora nabízí přístup k informacím a zábavě pomocí mobilního telefonu. Portál live! přináší podobné služby jako běžný internetový portál, například Centrum.cz. Prostřednictvím mobilu je možné číst zprávy, chatovat s kamarády, prohlížet programy divadel a kin, zjišťovat odjezdy vlaků, autobusů, letadel nebo si do telefonu stáhnout pro portál upravenou písničku, videoklip, hru či jinou aplikaci. „Mobilní portál je multimediálním zdrojem praktických informací a zábavy kdekoli, kde je pokrytí signálem,“ říká manažer Vodafonu Vladan Crha. Za využívání obsahu zákazníci zaplatí podle typu služby, například denní prohlížení zpráv stojí sedm korun, měsíční 60 korun. Stažení hry, melodie či obrázku vyjde na třicet korun.
Přístup na Vodafone live! budou mít klienti, kteří si pořídí některý z nových telefonů, jež službu podporují. Ty jsou označeny logem live! a díky přednastavení umožňují přístup na portál pomocí zmáčknutí jednoho tlačítka. Na aktuálně používaných telefonech bude možnost využívat služeb portálu omezená jen na některé stránky. Vodafone live! v současnosti v Česku podporují technologie datových přenosů GPRS a EDGE. Se zavedením třetí generace mobilních sítí UMTS, které operátor plánuje v průběhu je jednoho roku, se zvýší možnost využití portálu například o sledování televize, plnohodnotné stahování hudby či videoklipů, jak je známe na internetu.
Na podobné bázi jako live! funguje již šest let obdobný portál T-Mobile t-zones. Od jara roku 2004 nabízí podobnou službu operátor Eurotel, který jí dal rovněž název live!, jenž Vodafone již v té době používal v zahraničí. Ke sporům o používání jména a ochranné známky nakonec zřejmě nedojde, Eurotel by se totiž měl během prázdnin přejmenovat a kompletně přeměnit do „barev“ nadnárodního operátora O2, který ve světě pro obdobný wapový portál používá označení Active.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).