Menu Zavřít

Muž, který viděl do budoucnosti

22. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Uměl vydělat peníze a chytře je investovat. Pomáhal jiným, ale nezapomínal si hrát

Kariéra Paula Gardnera Allena (21. ledna 1953 - 15. října 2018) začala přesně před padesáti lety v programovacím kroužku na soukromé střední škole v Seattlu. Jakmile do školy dodali první počítač, semkla se kolem něj skupina geeků, kteří měli mnoho společného. Možná se nad touto partou obrýlených kluků spolužáci tehdy ušklíbali, ale brzy jim nad jejich úspěchy spadla brada.

V kroužku se Allen sešel s Billem Gatesem, se kterým sedm let nato založil Microsoft. Společnost začala vyrábět software pro malé počítače, ve kterých oba viděli budoucnost. Nespletli se. Bylo to nejzásadnější rozhodnutí jejich životů, které z nich udělalo jedny z nejbohatších mužů světa. Nespojovala je jen stejná střední škola, láska k technologiím a víra v ně, ale i víra v lidství. Allen opustil místo ve vedení Microsoftu už v roce 1983. S Gatesem se nerozešli zrovna v dobrém. Ale podíl ve firmě si ponechal a až do přelomu tisíciletí byl členem její správní rady. Čas hrany obrousil a oba zakladatelé jedné z nejznámějších světových společností byli relativně často viděni společně. Gates na prvního společníka vzpomínal jako na někoho, kdo uměl vysvětlovat složité věci jednoduše.

Kdo se zajímal o všechno kolem něj a kdo se podílel na tom, jaký člověk se z něj stal.

Paul Allen si, stejně jako Gates, dobře uvědomoval svou společenskou odpovědnost.

Peníze, které vydělal díky Microsoftu, ale i spoustě dalších dobrých obchodních rozhodnutí, neváhal investovat do projektů, ve kterých viděl potenciál pro budoucnost. Většinově se týkaly vědy, výzkumu a vzdělávání, ale také ochrany přírody. Poprvé rakovinou onemocněl už v době, kdy odcházel z Microsoftu, a tak velká část jeho peněz šla do lékařských výzkumů. Financoval také projekty na rozvoj umělé inteligence, zkoumání vesmíru i světa pod mořskou hladinou, který miloval. Během svého života věnoval na dobročinné účely více než dvě a půl miliardy amerických dolarů.

Neváhal ale také investovat do svého vlastního potěšení. Byl majitelem dvou sportovních klubů - Portland Trail Blazer v NBA a Seattle Seahawks v NFL. Na jejich zápasech byl často k vidění. Jeho vášní bylo hledání vraků lodí potopených v průběhu dějin. I v této oblasti byl úspěšný, ostatně jako ve všem, co dělal. S trochou nadsázky se dá říct, že se mu dlouho dařilo i v boji s rakovinou. Poslední atace zákeřné nemoci podlehl dříve, než stačil podstoupit agresivní léčbu.

KL24

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?