Menu Zavřít

Může za to dopamin

25. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Násilí
Může za to dopamin
Zvyšující se počet násilných trestných činů v naší civilizaci vede několik desítek let k soustavnému vědeckému zkoumání tohoto fenoménu. Vědci se již dlouhou dobu domnívali, že potřeba násilí může být u lidí stejně silná a návyková jako touha po alkoholu, drogách, penězích, moci či jídle. Teprve nyní se prokázalo, že tuto potřebu vyvolává v mozku dopamin, který iniciuje odměňovací kaskádu, jak říkají odborníci, tedy eruptivně eskalující pocit uspokojení připomínající orgasmus. Tuto skutečnost potvrdili vědci z Vanderbiltovy univerzity v Nashvillu, v americkém státě Tennessee. Do klece uzavřeli dva samečky myší a pozorovali, jak soupeří. Jejich vzájemný boj seprojevoval agresivním kousáním a šťoucháním do protivníka, a také - podobně jako u lidí - různými skřeky. Tato agresivní nálada myší se ale zmírnila po medikamentu, který nesnižuje jejich pohybovou agilitu, ale „uspává“ dopaminové receptory v mozku.
Univerzitní expert Craig Kennedy tvrdí, že mezi chováním těchto myší a různých chuligánů a násilníků není velký rozdíl. „Tito lidé vyhledávají násilí, protože si v konfrontačních situacích stimulují svůj odměňovací systém v mozku a v tomto procesu hraje dopamin centrální roli,“ řekl.
Výsledky pokusů přinášejí i odpověď na otázku, zda brutalita v televizi či ve filmu a počítačových hrách má vliv na zvyšování kriminality ve společnosti. Odpověď zní ano, protože častý pohled na násilí zvyšuje jeho potřebu (tedy vyšší denní dávku dopaminu). Jde tedy o nemoc, která by se měla léčit stejně jako závislost na drogách či alkoholu.
Karel Hvížďala

Zatím bez vodotrysku
Nenápadně si zjistěte, zda vaše manželka či jiná partnerka dává přednost diamantům nebo safírům. Budete to potřebovat při výběru hodinek pro svou drahou. Automatické hodinky Montblanc MiniStar White Gold Lady Diamonds mají totiž buď bílý perleťový číselník s černými safíry, nebo tmavý perleťový číselník s diamanty o celkové váze 1,49 karátu. Z oněch safírů či diamantů jsou sestaveny číslice tři, šest, devět a dvanáct, které zabírají prakticky celý ciferník. O diamant pojmenovaný Montblanc však obdarovaná nepřijde v žádném případě, je totiž osazen v korunce obou variant. A abychom nezapomněli: řemínek je saténový.

Barvičkou do očička
Patříte-li k těm, kteří o víkendech běhají lesem či potemnělou halou s paintballovým kvérem a maskou na obličeji, mohl by vás americký zlepšovák potěšit. Anebo zabolet… Záleží pouze, na jakou stranu se v klání postavíte. Firma Evolution Model Technology (EMT) představila počátkem dubna svou „sentry turret“ – dálkově ovládanou střeleckou věž. Za kuličkomet, jehož výbavou je CCD videokamera, zbraň, zásobník na 400 nábojů a trojnožka, zaplatíte 1959 dolarů, ale jak upozorňuje výrobce: zahrát paintball nebo airsoft si už mohou i tělesně postižení coby obsluha palebné pozice. Stačí sledovat monitor a mačkat spoušť. „Rovný přístup ke střílení!“ chce se zvolat. Milovníci svištících kuliček už dávno bojují speciálními brokovnicemi, puškami M16, kalašnikovy či ostřelovačkami, mají i granáty, bazuky, rotační kulomety, a dokonce tančíky (minipanzer si sestrojil Will Foster z Kettering University; je na YouTube.com), nicméně na automatickou palebnou věžičku, jak ji známe třeba z režisérského sestřihu Cameronova opusu Vetřelci, si ještě musíme počkat. To bude teprve palba!

WT100

Popisky:
Paintballoví hráči už mají obranná střeliště… i poloviční maketu tanku Panzer.

Tutanchamon ve Vídni
K aktuální návštěvě Vídně láká ojedinělá výstava „Tutanchamon a svět faraónů“, která je otevřena ve Völkerkunde Museu. Její autoři na ní soustředili více než 150 artefaktů z hrobky slavného faraóna, i z dalších nalezišť v okolí jeho hrobky. Představují předměty staré od 2500 do 4600 let, mezi nimž nechybí ani třímetrová socha panovníka, jež původně stála u vstupu do pohřebního chrámu (na snímku). Vstupenky na výstavu, která bude otevřena do 28. září, stojí pro dospělé 18 eur, pro děti od pěti do sedmnácti let 8,50 eura. Skupiny nad deset osob zaplatí za vstup po patnácti eurech.

  • Našli jste v článku chybu?