Většinu cholesterolu nezískáváme z potravy, tělo si ho vyrábí samo Příčinou ucpávání cév není cholesterol, ale nevyvážená strava, která neumožňuje jeho přeměnu. Vejce neškodí tolik, jak jsme si mysleli. Jezte hodně ryb! Do těla se cholesterol dostává jednak potravou, větší část ho ale tělo vyrobí samo.
Většinu cholesterolu nezískáváme z potravy, tělo si ho vyrábí samo
Příčinou ucpávání cév není cholesterol, ale nevyvážená strava, která neumožňuje jeho přeměnu. Vejce neškodí tolik, jak jsme si mysleli. Jezte hodně ryb!
Do těla se cholesterol dostává jednak potravou, větší část ho ale tělo vyrobí samo. Je totiž nepostradatelný při tvorbě některých hormonů, k tvorbě žluči, přeměně vitaminu D, tvorbě buněčných membrán a izolaci nervů. Játra produkují asi gram cholesterolu denně, ze stravy přitom naše tělo dostane jen asi 0,3 gramu. Navíc jíme-li méně cholesterolu, játra zvýší jeho produkci až osminásobně. Vypadá to jako začarovaný kruh, ze kterého není úniku. Opak je ale pravdou. Cholesterol není příčinou zanesených cév a infarktu. Na vině je nesprávný způsob našeho stravování. Nedodáváme tělu dostatek látek, které pomáhají při metabolizmu cholesterolu v játrech. Například lecitin, který rozpouští tuky a obsahuje v sobě B vitaminy), niacin (vitamin B5) či vitamin B6. Nejíme dost zeleniny, obsahující vlákninu a plevy, které pomáhají vylučování cholesterolu žlučí. Často chybí vitamin E a vitamin C, který urychluje přeměnu cholesterolu na žlučové kyseliny. V neposlední řadě také chrom, magnezium a mangan.
Další rizika
Negativními faktory při zvýšené hladině cholesterolu v krvi a výskytu aterosklerózy jsou kouření, nedostatek pohybu, obezita, vysoký tlak. Vysoká konzumace cukru a alkoholu zvyšuje nejen výskyt aterosklerózy, ale také hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol má být transportován krví k buňkám a tkáním, a ne ukládán na stěnách cév. Není ale řešením vzdát se veškeré stravy, která obsahuje tuk. Například Eskymáci v Grónsku mají velmi nízký výskyt srdečních onemocnění a přesto základ jejich potravy tvoří převážně ryby, tuleni a velryby, jejichž maso je bohaté na tuk a cholesterol. Je to proto, že tuk mořských savců a ryb obsahuje omega-3-mastné kyseliny. které cholesterol eliminují.
Vejce ano, či ne?
V období strachu z cholesterolu byla vejce zapovězenou potravinou. Dnes spíš platí, že všeho moc škodí. Lze totiž říci, že vejce je z hlediska cholesterolu vyrovnané jídlo - 200 mg cholesterolu, které 1 vejce obsahuje, je vyrovnáno 1700 mg lecitinu, který cholesterol rozpustí. V našem jídelníčku bychom přesto měli dávat důraz na vláknitou zeleninu, sójové boby, obilí, pektin (obsažený především v jablkách a citrusech), ryby a krůtí maso. Hladinu cholesterolu snižuje i cibule a česnek. Naproti tomu bychom se měli vyhnout kouření, kávě, zmrzlině, limonádám a sladkostem. Prvním krokem k boji se zvýšeným cholesterolem by rozhodně měla být návštěva lékaře, který nám změří jeho hladinu a navrhne řešení, jak s případným zvýšením bojovat. Nemá cenu vyšetření odkládat. Je přece lepší znát svou nemoc než se před ní neúspěšně schovávat.