Menu Zavřít

My hoši, co spolu chodíme

23. 5. 2017
Autor: Redakce

Jedna krize končí a začíná druhá. Andrej Babiš přišel naposledy do Strakovy akademie na zasedání vlády coby ministr financí Sobotkova kabinetu. Až dveřmi akademie půjde příště, bude už zřejmě premiér - rozhněvaný premiér, který nic nedaruje svým koaličním partnerům z ČSSD. Z končící vládní krize tak zůstává ve vzduchu zásadní otázka: Jak spolu mohou po příštích volbách ANO a ČSSD vládnout?

Připomeňme, že premiér Bohuslav Sobotka dotlačil šéfa ANO k rezignaci a odmítl dva návrhy hnutí na ministry financí, kteří měli Babiše nahradit. Postavil do konfliktu podezření na dotační machinace u Čapího hnízda a krácení daní pomocí korunových dluhopisů s Babišovým působením ve vládě. A ještě navíc si z uniklých nahrávek vyslechl, že „je ta největší svině, co jsem poznal“, a to že se AB za svoji podnikatelskou kariéru setkal s nějakými šíbry.

Sobotka hrál celou dobu dominantní roli, a i když prohrál argumentační souboj o to, kdo může za vládní krizi, vychází z ní jako vítěz. Jako ten, který dokázal prosadit svou vůli. Andreje Babiše to musí neskutečně štvát a potichu počítá dny do svého volebního vítězství, po kterém to Sobotkovi spočítá. Že AB nezapomíná, je známá věc.

ČSSD může svůj nízký koaliční potenciál zvýšit jen svoláním mimořádného sjezdu a Sobotkovým odvoláním (pokud neodstoupí sám) a i pak to bude mít u ANO hodně těžké. A na Hradě také, jak je zřejmé z přívětivosti prezidenta k premiérovi. Těsně po příštích volbách se dá očekávat druhé pokračování současné krize a zcela jistě se bude na co dívat. Kdyby ten název už nezabrali tvůrci jiného spektáklu, mohl by znít klidně Den zúčtování.


Čtěte další komentáře k aktuálnímu dění:

ČSSD znovu připomíná mordpartu, která požírá sama sebe

ČSSD se topí v Babišových dluhopisech

Pošlapáváním ústavy nám Zeman dává šanci ústavně ho zrušit


Ale přes všechny rozpory mezi oběma partajemi je tu přece jen jiskérka, která dává tušit, že ANO se dokáže s levicí zase dohodnout. Je to návrh státního rozpočtu, který Babiš před svým odchodem vládě zanechává.

WT100

Ač je odcházející ministr znám tím, že rád šetří, padesátimiliardový schodek vykazuje v ekonomicky příznivé době spíše znaky rozhazování. Třeba hned 22 miliard oproti letošním penězům půjde navíc na důchody a zhruba stejná částka pak na navýšení platů ve státní sféře. Rozpočet počítá i s růstem sociálních a nemocenských dávek. Jinými slovy, tohle je typický předvolební socialistický rozpočet. Tedy podaná ruka ČSSD (nebo KSČM) pro příští volební období.

Čtěte předchozí První poslední Petra Weikerta:

Co ukázala Babišova náměstkyně

Kariéra prkenného rytíře

Babišovi debilové

ODS školí Evropu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).