Menu Zavřít

MŽP očekává, že aukce emisních povolenek vynese více než 80 miliard korun

27. 1. 2012
Autor: profit

Výnos vyšší než 80 miliard korun očekává ministerstvo životního prostředí z aukcí emisních povolenek. Ministerstvo v rámci čtvrtečního kulatého stolu představilo projekty, které by měly výnosy z aukcí využívat.

Foto: Profimedia.cz

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) předkládá vládě návrh na rozdělení výnosů z aukcí emisních povolenek, které bude mít ČR k dispozici v letech 2013-2020. “Je to další logický krok potom, co vláda rozhodla o využití povolenek pro modernizaci české energetiky,“ uvedl ministr Chalupa.

Z analýz ministerstva vyplývá, že by ČR mohla z aukcí povolenek získat více než 82 miliard korun. Z toho by polovina měla směřovat na projekty zaměřené na snižování emisí skleníkových plynů a ochranu životního prostředí.

Ministerstvo ale představilo i další scénáře, podle pesimistického by mohlo získat přibližně 65 miliard korun. To kdyby byla cena povolenek na nejnižší možné hranici, které dosahuje nyní, tedy sedm eur za kus.

KL24

Podle Chalupy bude pro MŽP přednostní oblastí podpora úspor a vyšší efektivity využití energie v sektoru obytných a veřejných budov. V této oblasti bude Česko muset vyhovět požadavkům evropské směrnice o energetické náročnosti budov. Z té pro ČR vyplývají značné závazky směřující ke snižování jejich energetické náročnosti. Zbylou část chce Chalupy rozdělit mezi technologické inovace a pro „chytrá řešení“ pro životní prostředí, nebo také do protipovodňových opatření a placení mezinárodních závazků.

Česká republika by měla v letech 2013 až 2020 prodat v aukcích zhruba 280 milionů povolenek. „Přitom množství, které bude Česko v aukcích prodávat, bude lineárně narůstat na úkor povolenek přidělovaných bezúplatně – z 18 milionů v roce 2013 až na cca 50 milionů v roce 2020,“ vysvětlil ministr. Povolenky budou moci nakupovat banky, investiční společnosti a jejich zástupci nebo sami provozovatelé.

  • Našli jste v článku chybu?