Menu Zavřít

NA BODU MRAZU

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zlato

Na další nejnižší hodnotu od roku 1979 se propadla minulý týden cena zlata, když se na londýnském trhu dostala pod 270 USD za troyskou unci. Finanční kruhy naznačily, že pokles bude v příštích týdnech pokračovat.

Tento drahý kov, jenž je pro své tezaurační vlastnosti vyhledáván investory v dobách politické či jiné nejistoty, ztrácí momentálně na hodnotě především zásluhou zpráv o možných odprodejích rezerv některých významných bank.

EBF24

Vše začalo začátkem května, když britské ministerstvo financí oznámilo úmysl přesunout část zlatých rezerv na dolary, euro a japonský jen. Údajně do budoucna počítá s prodejem asi 425 tun zlata (z toho do konce roku 2000 asi 125 tun). Další si gnál vypustilo Švýcarsko, které změnilo svou ústavu tak, aby prodej zlata umožňovala. Tato země chce snižovat své zlaté rezervy na polovinu (z 2600 tun).

Analytici se však domnívají, že není třeba panikařit. Za posledních deset let totiž prodalo část svých rezerv jen pět centrálních bank na světě - argentinská, australská, belgická, kanadská a nizozemská.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).