Menu Zavřít

NA ČECHY ZBYL TABÁK

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

TOP 10

Žebříček největších obchodních společností v ČR, sestavený redakcí časopise Moderní obchod, totálně opanovaly zahraniční firmy. Jediným zástupcem českého kapitálu v první desítce je firma Geco Tabak, velkoobchodník tabákovými výrobky.

Ještě v loňském roce pořadí vévodila tuzemská Interkontakt group. Ta se však během roku rozpadla, část prodejen prodala a část pronajímá jiným obchodníkům.

ebf - tip - debata

Na prvním místě ji vystřídala společnost Makro ČR z mezinárodní skupiny Metro, která v loňském roce v ČR provozovala sedm samoobslužných velkoobchodů. V těsném závěsu za ní je česká pobočka nizozemského Royal Ahold s hypermarkety Hypernova, diskonty Sesam a supermarkety Prima a Mana. Třetí v pořadí je německá skupina Rewe, která v ČR uspěla hlavně díky „hard diskontům Penny Market. Žebříček TOP 10 zahrnuje pouze obchodníky s potravinářským sortimentem. Pokud by se uvažovalo i o ostatních, objevila by se v něm například společnost Phoenix lékárenský velkoobchod s obratem za loň ský rok 8,26 miliardy korun. Celkový obrat první desítky dosáhl 128,66 miliardy korun, když za rok 1998 to bylo 93,45 miliardy. To značí meziroční růst o téměř čtyřicet procent. Nejbouřlivější rozvoj v ČR zaznamenal německý Kaufland, který podl e odhadu dosáhl indexu růstu 3,45. Přesné číslo není k dispozici, firma je známa tím, že o svých výsledcích informuje minimálně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).