Menu Zavřít

Prodej a nákup ojetiny. Jak bezproblémově zařídit přepis vozidla?

12. 2. 2018
Autor: čtk

Koupili jste si ojeté auto? Nebo ho naopak prodáváte? V obou případech vás čeká přepis vozidla na nového majitele. Ten je nyní jednodušší než dříve. Převod totiž můžete provést na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností a nemusíte dělat mezikrok v podobě odhlášení vozidla. Rovnou ho přihlásíte na nového majitele. Problém však může nastat třeba v případě udělení plné moci kupujícímu.

S přepisem auta rozhodně neotálejte. Od podpisu kupní smlouvy běží totiž 10denní lhůta, ve které musí prodávající převést vůz na nového majitele. Stanovená lhůta je pro prodávajícího velice důležitá a musí si ji ve vlastním zájmu hlídat. Pokud ji nedodrží, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun. Přepis auta na nového majitele se uskutečňuje na registru vozidel po vyplnění formuláře Přihlášky k registraci vozidla do registru silničních vozidel. Převod lze provést na registrech vozidel na dopravním odboru kteréhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností po celé republice. Do poloviny roku 2017 bylo nutné jít na registr podle trvalého bydliště původního majitele vozidla. (Přehled 206 obcí s rozšířenou působností s registry podle krajů najdete zde.)

Jak je to s plnou mocí k přepisu vozidla

Změna vyřizování přepisu na všech registrech je výhodná, ale může přinést i komplikace. Stále totiž pro přepisy aut platí, že na registru má být přítomen prodávající i nový kupující. Pokud to komplikuje vzdálenost bydliště či časový prostor, může po vzájemné dohodě dát většinou prodávající kupujícímu plnou moc k přepisu vozidla. Plnou moc může dát i kupujicí prodávajícímu. Ta musí být každopádně úředně ověřena.

Věděli jste o 10denní lhůtě pro přepis vozidla?

Pozor, důkladně zvažte, komu tuto možnosti udělujete. Plná moc k přepisu vozidla by neměla patřit tomu, koho neznáte či nemůžete této osobě důvěřovat. Pokud totiž kupující s plnou mocí nedodrží stanovenou 10denní lhůtu pro přepisy aut, odpovědnost za její nedodržení padá na prodávajícího. Pojistkou pro podávajícího může být i to, že nepředá vozidlo a doklady k němu kupujícímu dříve, než na něj bude v registru přepsáno.
Přečtete si o další plánované novince:

Končí vám platnost řidičského průkazu? Od roku 2018 se výměna zrychlí a zjednoduší


Při vlastním přepisu vozidla musí kupující na registru předložit zelenou kartu a protokol o evidenční kontrole. Auto si musí kupující totiž pojistit ihned po podpisu kupní smlouvy, kdy se stává majitelem. Evidenční kontrola na STK či místech k tomu určených se už nedělá na osobu, ale na vozidlo, takže ji může udělat kdokoliv. Protokol o evidenční kontrole nesmí být při převodu na registru starší než 30 dní.
Co je potřeba při přepisu auta na nového majitele
Přihláška k registraci vozidla do registru silničních vozidel
Kupní smlouva
Velký technický průkaz
Malý technický průkaz (ORV – osvědčení o registraci vozidla)
Doklady totožnosti, případně ověřená plná moc protistrany
Protokol o evidenční kontrole vozidla, který není starší než 30 dní
Zelená karta jako doklad o zákonném pojištění vozidla - povinném ručení - na nového majitele

Kolik stojí přepis auta

V rámci celé procedury bude nový majitel vozu platit hned několik dílčích poplatků. V první řade se jedná o platbu registru ve výši 800 Kč za převod, dále pak 400 Kč za evidenční kontrolu, případně další jednorázový poplatek za ekologickou daň – 3 000 až 10 000 Kč, která se vztahuje na první převod starších vozidel nesplňující příslušné emisní normy. Emisní normy jsou EURO 0 až EURO 5, čím má norma vyšší číslo, tím nižší má automobil emise. Za auto, které splňuje emisní normu EURO 3, EURO 4 a EURO 5, se neplatí žádný ekologický poplatek. Pokud vozidla splňují emisní normy EURO 2, zaplatíte za převod vozidla jednorázový poplatek 3 000 Kč. Za auta, která splňují pouze EURO 1 je cena 5 000 Kč a za vozidla, která nesplňují žádnou emisní normu EURO 10 000 Kč. Čtěte také:

Jak na registraci nového auta

Nový cestovní pas do 24 hodin. Česko vylézá z byrokratického pravěku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).