Jen pár kilometrů odtud leží pivovar Radegast. Podnik Mojmíra Velkého je ale nad věcí. Funguje už jedenáct let
Během letního poledne se na klidné terase pivovarského hostince střídají zákazníci velmi rychle. Tu cizinci z blízké automobilky, po nich zase cyklisté, které odpoledne čeká výšlap do Beskyd. Pro řadu dalších hostů je ale návštěva restaurace cílem výletu. Díky pivovaru.
Vyučený sladovník Mojmír Velký jej spustil v roce 2006. Předtím pracoval v Nošovicích, kde si jako střídač prošel většinou profesí, a výrobu piva tak poznal ze všech stran. „V začátcích jsme dělali pět hektolitrů týdně, dneska už jsme na 300 hektolitrech,“ počítá Velký, jak se jeho Pivovar Koníček rozmohl.
Podnik dokonce vyrostl tak, že loni vypadl ze škatulky minipivovarů. Navařil 12 tisíc hektolitrů, takže dnes už se řadí mezi malé průmyslové výrobny. „Letos odhadujeme desetiprocentní růst,“ nastiňuje Velký, zatímco stojíme pod velkým silem.
Do něj mu kamion jednou měsíčně přiváží moravský slad z Brodku u Přerova. Zásobárna na zrna je dalším specifi kem Koníčka, u malých výroben jde o raritu.
Pivo odtud zaváží do stovky hospod, kromě Třince a Českého Těšína třeba i do slovenské Žiliny. I Velký moc dobře ví, že kvalitu jeho piva ovlivňují sami výčepní.
„Bohužel 90 procent hospod má stále špatné skladování sudů,“ popisuje.
I když značka Koníček sází na spodně kvašenou klasiku, zároveň má celoroční kalendář, podle nějž dvakrát do měsíce zásobuje pijáky specialitami. Na Vánoce třeba polotmavým speciálem Štědrok 24°, na konci září zase svatováclavským světlým Klaďasem 16°. „Dodnes je to těžké. Pořád narážím na konzervativnost hostů i hostinských,“ dodává Velký.
I proto je tu základem světlá jedenáctka Ryzák (0,5 litru za 27 korun). Tvoří 70 procent veškerého vojkovického výstavu.
Ležák se 4,3 procenta alkoholu vaří Velký se svým podsládkem z moravského a karamelového sladu, které jsou velmi silně znát i ve vůni. Chuť Ryzáka je svěží, a i když člověk čeká hořkost, nic extra zásadního se nekoná. Jde tak o velice přístupné pivo korunované dobrou pitelností. Jediná sklenice stačí, aby člověk pochopil, proč je mezi zákazníky oblíbené. Tenhle poměrně otevřený přístup ukazuje, že i u klasického ležáku se dají najít nové cesty.
A když už byla řeč o kalendáři speciálů, ochutnal jsem srpnovou Kobylu (0,5 litru za 31 korun). Smetanová tmavá patnáctka v sobě nese 6,3 procenta alkoholu. Vzniká ze čtyř druhů sladů, jež se v odéru piva promítají jako vůně čerstvě pražených kávových zrnek. Speciál je těžší, ve vláčné a čisté chuti se postupně projevují všechny odstíny použitých sladů.
Pivovar Koníček Vojkovice 10, Frýdek-Místek-Vojkovice SLÁDEK: Mojmír Velký NABÍDKA: spodně + svrchně kvašená piva PRODEJ PIVA: ve skleněných i PET lahvích v pivovarském hostinci a areálu Koníčkův dvůr CO DOPORUČUJEME: jedenáctku Ryzák na zahnání žízně i celovečerní popíjení OTEVŘENO: 10.00–22.00 (Út–Čt), 10.00–23.00 (Pá, So), 10.00–21.00 (Ne, Po)
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz