Na rohu ulic Liliová a Náprstkova se nachází restaurace V zátiší, kterou od roku 1992 vlastní Sanjiv Suri. Po celkové rekonstrukci podnik opět otevřel své dveře pro veřejnost teprve nedávno.
Po vstupu do restaurace najdete po levé straně malou recepci, od níž vás obsluha uvede do hlavní místnosti. Ta je vyzdobena jako zimní zahrada, po jejíchž stěnách se pne plastická vinná réva. Vedle oken je umístěno několik stolů pro dvě osoby. K jednomu z nich jsme usedli. Na stolech jsou prostřeny lněné ubrusy s ubrousky. Příbory jsou z čisté oceli, sklenice bez dekoru.
Mým hostem tento týden byl Jan Grozdanovič, partner mezinárodní právní kanceláře Seddons. Číšník nám nabídl chybně aperitiv. Všichni členové Fine Dining Clubu totiž měli dostat v březnu ke svému jídlu sklenici šampaňského zdarma. Zřejmě došlo k nedorozumění mezi osobou, u které jsme si rezervovali místa, a číšníkem. Mohli jsme si vybrat minerální vodu s bublinkami nebo bez bublinek. Obsluha nám sklenice během jídla dolévala.
Na jídelním lístku jsou u hlavních jídel uvedeny dvě ceny. Každý host má možnost vybrat si jednotlivé jídlo, anebo sestavit menu, v jehož ceně od 875 do 1675 korun je kromě hlavního jídla předkrm, dezert a káva nebo čaj. Za předkrmy označené hvězdičkami je nutné zvlášť připlatit od jednoho sta do tří set korun.
Já i Jan jsme již v restauraci V zátiší mnohokrát jedli, a proto jsme byli zvědavi, co se po rekonstrukci změnilo. Současné menu má tyto kategorie: studené předkrmy, teplé předkrmy, předkrmy pro gurmány, polévky, čerstvé domácí těstoviny, dnešní nabídka čerstvých ryb, speciality našeho šéfkuchaře, oblíbená jídla Zátiší, vegetariánské pokrmy, dezerty a sýry.
Protože jsme ještě nebyli rozhodnuti, co si vybereme k jídlu, rozhodli jsme se, že si objednáme nejprve láhev červeného vína. Zvolili jsme Frankovku 1999 (650 Kč) ze sklepů pana Mádla z Bílovic. Shodli jsme se na tom, že je to jedno z nejlepších českých vín, které jsme kdy pili. To jen potvrdil Kapesní průvodce vín 2001, podle kterého bylo tomuto vínu uděleno pětihvězdičkové ohodnocení.
Jan si jako předkrm vybral štědrou porci marinovaných norských krevet v ledovém salátu s bylinkovým dresinkem, já jsem zvolil pečená bažantí prsíčka v bylinkách s houbovým salátem. Ceny předkrmů se pohybují od 195 do 495 korun.
Nejprve chtěl Jan pokračovat ve stejném duchu a zvolit jako hlavní jídlo marinovaného norského lososa na citronové šťávě s hráškovými lusky a houbami Shii–Taki, nakonec se ale rozhodl pro zvěřinové medailonky s husími játry a houbovou omáčkou. Já jsem si objednal pečeného králíka na česneku s pečenou cibulkou plněnou šťouchanými bramborami a parmazánem. Ceny hlavních jídel jsou v rozmezí 475 až 1275 korun.
Po krátké pauze jsme požádali o dezertní lístek. Jan zvolil zdravou variantu – čerstvý salát z exotického ovoce marinovaný v Cointreau. Ukázalo se, že je to enormní porce mnoha druhů ovoce. Já jsem se jako obvykle nebál kalorií a vybral si nugátový parfait s čerstvými malinami v karamelové omáčce. Číšník nám též nabídl skleničku dezertního vína (na výběr jsou dvě). Zvolili jsme Vlašský ryzlink 1997. Cena za jeden decilitr je ovšem 350 korun, proto se domnívám, že by bylo lepší nabízet menu s dezerty a sýry společně s dezertními víny, aby se předešlo případným nedorozuměním. Dezerty stojí 195 korun, francouzské sýry 295 korun.
S Janem jsme se sjednotili v tom, že ačkoliv bylo jídlo naprosto perfektní, o obsluze se tentokrát to samé říci nedalo. To by se jistě nemělo stát v restauraci, která byla Gurman Guide 2001 vybrána jako nejlepší v České republice. Ale abych byl spravedlivý, zdůrazňuji, že bodové hodnocení je založeno pouze na mé poslední návštěvě. Celková útrata za večeři pro dva byla 3930 korun.
Adresa
Liliová 1, 110 00 Praha 1,
tel.: 08001 ZATISI nebo 22 22 11 55,
e–mail: vzatisi@pfd.cz,
www.praguefinedining.cz
Otevírací doba
denně 12.00–15.00 a 17.30–23.00
Počet míst
celkem 104 v restauraci,
nebo 10, 14, 35 a 45 v saloncích
Druh kuchyně
mezinárodní
Platba kartou
American Express, MasterCard, Visa, Maestro
Jídelní lístek
čeština, angličtina, němčina, francouzština
Jazykově vybavená obsluha
čeština, angličtina, němčina, francouzština
Původ vín
Česká republika, Francie, Itálie, Austrálie, Španělsko, Jižní Afrika
Hodnocení restaurace
Jídlo
18 bodů z 20
Obsluha
7 bodů z 10
Atmosféra
8 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
7 bodů z 10
Celkem
40 bodů z 50
Výběr z jídelního lístku
Pečená křepelka na čerstvém tymiánu a špenátových listech 295,-
Mořský vlk v perníkové krustě na balzamikové omáčce s houbovým pilafem 575,-
Hovězí filé Wellington s hráškovou omáčkou a císařskými lusky 575,-
Skořicové bisquit plněné lesním ovocem s jemným anglickým krémem 295,-
Výběr z vinného lístku
Chardonnay (Late Harvest) Sedlec 99: 650,- ,
Chablis Chablisienne 96: 990,-
Svatovavřinecké (Barrique) Nový Šaldorf 99: 750,-
Moulin a Vent Louis Latour 98: 990,-