Menu Zavřít

Na fotbale nevyděláte, varuje čínské investory nejbohatší z nich

31. 8. 2016
Autor: Fortune Live Media, Flickr.com; CC BY-ND 2.0

Čínští byznysmeni investovali do evropského fotbalu během necelých dvou let více než dvě miliardy dolarů (48 miliard korun). Po prvotní vlně nadšení však některé fotbalové příznivce přepadly obavy. Bojí se, aby některé kluby nedopadly jako anglický Birmingham FC, který se doteď vzpamatovává z nadvlády hongkongského obchodníka Carsona Yeunga. Před neuváženými investicemi varuje i nejbohatší Číňan Wang Ťien-lin.

Pokud nebereme v potaz jen pevninskou část, stal se prvním čínským majitelem anglického fotbalového klubu Carson Yeung z Hongkongu. Obchodník s nemovitostmi, který začínal jako kadeřník, koupil v roce 2009 Birmingham a slíbil, že z něj vytvoří velkoklub.

Zprvu se Yeungovi dařilo, Birmingham hned v prvním roce vyhrál domácí pohár, v následující sezoně však sestoupil a výrazných úspěchů od té doby nedosáhl. Sám Yeung skončil špatně, v roce 2014 byl odsouzen za praní špinavých peněz k šesti letům vězení.

Britští investiční bankéři varují, že podobně mohou dopadnout i další týmy, které v posledních měsících přešly do čínských rukou. Poukazují totiž na to, že je velký rozdíl mezi společnostmi se silným zázemím včetně politických kontaktů a investory, kteří jsou i v Číně prakticky neznámí stejně jako původ jejich peněz.

Dva typy investorů

Do první kategorie patří Dalian Wanda nejbohatšího Číňana Wanga Ťien-lina, která zčásti ovládá španělské Atlético Madrid a je jedním z největších sponzorů mezinárodní fotbalové federace FIFA. Do té druhé zase podnikatel Tony Sia, čerstvý majoritní vlastník anglické Aston Villy. Také on slibuje vytvoření velkoklubu s velkou fanouškovskou základnou v Číně.

Finanční poradce Alexander Jarvis, jehož společnost Blackbridge Cross Borders zprostředkovávala některé z čínských fotbalových akvizic, tvrdí, že řada menších čínských firem jedná při obchodech impulzivně a neuváženě, ačkoliv nemají s fotbalem žádné zkušenosti. „Někteří lidé z fotbalového prostředí by kvůli obchodu prodali vlastní babičku, takže se čínští investoři mohou snadno nechat napálit,“ říká.

Představy čínských podnikatelů se mohou s fotbalovou realitou úplně rozcházet. Potenciální zájemce o investování do evropského fotbalu proto varuje sám Ťien-lin. „Dá vám to vliv, ale nevyděláte. Každým rokem tak spálíte peníze, to je jisté,“ říká. Právě prodělečnost by některé entuziastické obchodníky mohla v příštích letech odradit.

„Částky, které někteří utrácejí, mi nedávají smysl. Vždyť dokonce kupují jen minoritní podíly a nemohou reálně nic ovlivnit. Řada týmů má záporné cash flow,“ uvedl pro Reuters jeden nejmenovaný sportovní poradce, který se několika podobných obchodů zúčastnil.

Kromě zmíněných týmů investovali čínští podnikatelé například do obou milánských týmů AC i Interu či do Manchesteru City. V České republice je dobře známý příklad Slavie, kterou už téměř rok ovládá čínská společnost CEFC.


Dále čtěte:

Fotbalový Milán ovládnou Číňané. Kupují oba rivalské týmy

MMF24

Dravá Wanda rozšiřuje portfolio. Plní tím velký čínský fotbalový plán

V anglickém fotbale posiluje asijský kapitál


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).