Menu Zavřít

Na křídlech vážky

30. 3. 2020
Autor: Euro.cz

Jedni z těch, koho nouzový stav dusí nejvíc, jsou pivovarští Slunné páteční ráno 13. března. S kolegou z oboru jsme se dlouho neviděli. První restrikce jsou tu, hospody zavřou v osm večer. Těch pár dní to zvládneme, říkám mu. A že hned v neděli dost možná přituhne? „Zaručené" zákulisní informace mě nechávají chladným.

Krásná neděle, co říkáš? Den jako stvořený na krátkou procházku. Zlatavé půllitry odrážejí ostré polední slunce a po chodníku se táhne vůně z vedlejší kavárny. Člověk by si na to snad i zvykl, když počasí přeje. Mnozí našli svůj azyl na přilehlém obrubníku.

Včerejší zprávy nepřinesly nic dobrého. Nedá se nic dělat, zavíráme. Ve sklepě hospodské okénko nevymyslíš. Hlavně když to pomůže, uzdravíme svět a my se brzy vrátíme do provozu. No nic, s večerem je třeba zbavit se zásob. Roztočeným sudům karanténa nic neříká. Každá PET láhev přijde vhod. Kamarádi z přilehlého okolí mají z tekuté sousedské výpomoci radost.

Další ráno se nese pod rouškou deprese. Po opojení nezvykle volným víkendem přichází vystřízlivění. I zatvrzelé optimisty situace donutí počítat. Bar pod zámkem a pivovarský sklad plný piva. Sudy vyskládané po strop se vracejí v noční můře, kde se jednou tyčí do výšin, kam oko nedohlédne, a hned se zase sypou jak mokrý popel na naše hlavy. Není čas na zoufání, e-shop je na cestě.

Z oparu se vynořilo slunce a barví Prahu dozlatova. Po týdnech příprav vaříme zbrusu nové pivo. Cestou do pivovaru jsem ulovil snídani hned na třetí pumpě.

Změna prostředí čistí mysl a duše se zase trochu zaraduje. Snáz se kouše fakt, že toto je s největší pravděpodobností na dlouhou dobu naposledy.

Následující dny znamenají stagnaci, ale také pokoru a spolupráci. Každý si uvědomuje situaci a společnými silami se přece jen hledá naděje snáze.

Gastronomie je v této krizi druhořadá, přesto pokud ji na konci chceme najít v podobě, v jaké jsme ji před pandemií zanechali, musíme dělat dobrá rozhodnutí a podporovat projekty, které dávají smysl.

Člověk je tvor bystrý, leckdy odolný a dokáže se přizpůsobit. Češi mají zlaté ručičky a řemeslo zas dno. Jenže to dno je s každým dnem blíž a blíž a poslední, co dole najdeme, je zlato.

Z nejvyšších hlav se kouří jak pára nad hrncem, ale planá slova o budoucí podpoře mozaiku našeho plánu nedotvoří, a tak pořád nevíme, na co se připravit. Kmitáme ze strany na stranu, nahoru a dolů, jako na křídlech vážky. Každý den, s každou novou spekulací, bez opory státníků, ve které stejně dávno nevěříme. Jisté je, že tahle horská dráha slibuje prodlouženou jízdu, která bude mít nedozírné důsledky. Ještě že víme, že dva plus dva jsou čtyři, pokud tedy vláda neřekne jinak… •

Depeše z pivovaru

Jak současná opatření prožívají minipivovaiy? o tom pro týdeník Euro píše Jakub Veselý, majitel a sládek létajícího pivovaru Falkon a vlastník pražského craftového baru Malý/Velký.

bitcoin_skoleni

O autorovi| Jakub Veselý, sládek a hospodský

  • Našli jste v článku chybu?