Menu Zavřít

Na Ostravsku trpí astmatem nadprůměrný počet dětí

4. 3. 2011
Autor: profit

Výskyt astmatu u dětí je dramatický především v některých částech Ostravy, zjistil výzkum Ústavu experimentální medicíny. Důvodem je silně znečištěné životní prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Výskyt astmatu u dětí je na Ostravsku alarmující. Zjistil to čerstvý výzkum vědců z Ústavu experimentální medicíny. Především v některých částech Ostravy je situace dramatická. „Astmatem trpí téměř 40 procent dětí bydlících v Radvanicích a Bartovicích. Průměr v České republice se pohybuje okolo osmi procent,“ řekl týdeníku Profitu Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny, který vedl rozsáhlý výzkum v Ostravě. 

Podobně drastické dopady na zdraví dětí jako v tomto městě přitom odborníci nezaznamenali nikde jinde v zahraničí. „Upřímně jsem se snažil najít, jestli je někde ve světě podobná situace. Žádnou obdobnou lokalitu jsem nenašel. Pouze v Jižní Koreji, poblíž jednoho petrochemického závodu, měli 25 procent astmatických dětí. Bohužel, v tomto ohledu máme ve světě zlatou medaili,“ uvedl pro Profit Šrám. 

Vysoké procento dětí, které trpí nebezpečným astmatem, přitom není jedinou špatnou zprávou. Tou další je, že na 60 procent dětí onemocní touto chorobou do tří let věku. V ostatních částech republiky je přitom nemoc zasáhne mnohem později. V Ostravě je nemoc postihne nejenom dříve, ale mívá horší průběh, než ve zbývajících částech země. 

Dětští lékaři v těchto částech města se tak potýkají s téměř beznadějnou situací. Astma je ale jen jednou z mnoha nemocí, které děti kvůli znečištěnému ovzduší postihují. „Máme pacienty, kteří jsou nemocní i třicetkrát do roka. Extrémní případ je chlapeček, který letos nastoupí do školy. Ten byl během prvních šesti let života nemocný stojedenkrát,“ řekla Profitu lékařka Jana Schallerová, která v postiženém obvodě bydlí a provozuje praxi.

KL24

Vědci během uvedeného výzkumu sledovali zdravotní stav téměř 1 900 dětí narozených v letech 2001 až 2004. Kromě astmatu trpěly například alergiemi. Průměrně v 10 ostravských obvodech, kde výzkum probíhal, trpí alergiemi na 13 procent dětí, v nejhůře postižených Radvanicích a Bartovicích je to 33 procent dětí. V porovnání se zbytkem republiky jsou v oblasti enormně vysoké i výskyty dalších onemocnění, třeba záněty horních cest dýchacích, záněty průdušek, angíny, záněty očních spojivek a další. 

Tématu znečištění životního prostředí se věnuje obsáhle týdeník Profit v čísle, které vyjde v pondělí 7. března 2011. Toto číslo přináší i rozhovory na téma ekologie s geologem Václavem Cílkem a přírodovědcem Jiřím Machem.

  • Našli jste v článku chybu?