Menu Zavřít

Na podruhé koupě vyšla

17. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Dražby

CIF24

Relativně šťastně dopadl příběh lidí z Pardubic, kteří před několika lety zaplatili miliony korun za nové byty. Firma Kvalt výstavbu na jaře roku 2008 zastavila, protože se dostala do finančních problémů, a následně na ni byla vyhlášena exekuce. Minulý týden si nedostavěný projekt věřitelé sdružení v Bytovém družstvu Milheimova vydražili za vyvolávací cenu 36 milionů korun. Dražbu pořádala realitně aukční společnost Naxos.
Nedokončený projekt zahrnuje tři domy s 68 byty a 48 krytými garážemi a kanceláří o celkové ploše takřka 4,5 tisíce metrů čtverečních. Částka, kterou museli v dražbě zájemci zaplatit, byla nakonec vyšší pouze o několik statisíců korun, než měly byty stát původně. Před dvěma lety většina z nich za své byty totiž zaplatila 90 procent ceny. Pokud by projekt nevydražili, vrátilo by se jim jen zhruba deset procent vložených peněz.
Bytové družstvo Milheimova bylo jediným účastníkem dražby. O projekt měly zájem desítky společností, které však nakonec od účasti upustily, a to většinou „z morálních důvodů“. Lidé z družstva podle nich měli dostat šanci projekt získat. Mezi zájemci původně figurovala například Pražská správa nemovitostí, která již vlastní jinou nemovitost v sousedství.
V Česku šlo vůbec o první dražbu, kdy se v insolvenci ocitl nedokončený projekt. „Předpokládám, že jich nyní bude přibývat. Aktuálně jednáme o dvou, ale vím zhruba o desítce dalších v Praze, na Benešovsku a v okrese Praha-východ. Ty se v dražbách ocitnou pravděpodobně v příštím roce,“ dodává Libor Nevšímal, obchodní ředitel Naxosu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).