Menu Zavřít

NA POSLEDNÍ CHVÍLI ROZCHOD

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Alcatel a Lucent

NEW YORK/LONDÝN (WSJ) – Plán francouzského Alcatelu na převzetí americké technologické společnosti Lucent Technologies zkrachoval. Ještě na počátku minulého týdne vše nasvědčovalo tomu, že celé akci nestojí nic v cestě. Lucent však měl představu, že nepůjde o akvizici, ale spojení se stejnými podíly na nové firmě. Vedení Lucentu totiž vycházelo z toho, že kdyby se jejich firma měla stát předmětem akvizice, Alcatel by musel platit velmi vysokou prémii. Dohoda se odhadovala na

23 miliard dolarů. Mělo jít o vůbec největší převzetí americké firmy evropskou. Zdroje blízké jednáním tvrdí, že k žádné dohodě nedojde a že se ani jedna ze stran nehodlá k jednacímu stolu vracet.

Krach jednání je pro Alcatel tvrdou ránou. Již delší dobu totiž usiloval o získání některé americké technologické firmy, aby mohl začít hrát významnější roli na globálním telekomunikačním trhu. Hlavně však chtěl získat důležitější postavení na americkém trhu. Loni tam realizoval dvaadvacet procent svých příjmů. Podle analytiků je však lepší, že jednání zkrachovala. Shodují se, že Alcatel musí nejprve zefektivnit své současné aktivity a teprve pak se pouš–tět do akvizic či fúzí.

ebf - tip - debata

Pro Lucent, jehož cena spadla od prosince 1999

z 285 miliard dolarů na současných 32 miliard, budou příští měsíce problematické. Investoři ztrácejí i zbytky důvěry. Když totiž samotný management nevěří tomu, že by firma měla šanci na trhu uspět bez někoho dalšího, je to pro ně jen další špatný signál. Právě šéf Lucentu Henry Schacht totiž inicioval jednání s Alcatelem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).