Menu Zavřít

Na Pottera nedejte

21. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Luděk Nezmar

Komplex Palácových zahrad pod Pražským hradem patří k nejatraktivnějším částem metropole. Přesto bylo až donedávna nutné jeho provoz dotovat. Národní památkový ústav (NPÚ) vypsal výběrové řízení na nového pronajímatele a vítězem se stala agentura Protocol Service, podnikající v oblasti public relations a lobbingu. Ročně zaplatí ústavu 250 tisíc korun a k tomu bude muset ještě uhradit veškeré náklady ve výši asi 2,5 milionu spojené s provozem zahrad, tedy údržbu a ostrahu komplexu. Firma získala zahrady na období pěti let. Týdeník EURO hovořil s ředitelem a většinovým majitelem Protocol Service Luďkem Nezmarem o budoucnosti zahrad, lobbingu a současné české politice.

EURO: Jak zapadají zahrady do konceptu vašeho podnikání? NEZMAR: K zahradám jsme se dostali díky naším PR aktivitám. Jejich součástí je pořádání akcí pro klienty a my jsme hledali příležitost, jak nabídnout něco navíc. Takovou příležitostí jsou právě zahrady. Představují lepší prostředí pro navazování vztahů než kancelář a již nyní zde máme pravidelné klienty, jako je Bohemia Sekt.

EURO: Čím hodláte zlepšit ekonomiku fungování zahrad? NEZMAR: Za prve jsme snížili vstupné z 95 na 69 korun. Když se dříve pohybovalo kolem padesáti korun, chodilo do zahrad asi 146 tisíc návštěvníků ročně, po zvýšení vstupného poklesla návštěvnost na 70 tisíc. Navíc jsme založili obecně prospěšnou společnost na podporu rekonstrukce Velké Fürstenberské zahrady. Komplex se totiž skládá ze čtyř rekonstruovaných zahrad a Velké Fürstenberské, jež je v dezolátním stavu. Ke vchodu do zahrad jsme postavili halapartníky, kteří do zahrad lákají návštěvníky, a také vymysleli novou značku a logo Palácových zahrad. Finalizujeme systém značení a komunikujeme s Pražským hradem a Senátem o vytvoření zelené cesty, která by odváděla turisty přivedené na Hrad královskou cestou. Zelená cesta by měla vést ze Zahrady na valech, přes Palácové zahrady až do zahrad Valdštejnského paláce. Jednáme o vytvoření jednotné vstupenky do Hradu i zahrad a připravujeme kulturní program.

EURO: Víte o programu něco konkrétnějšího? NEZMAR: Jednáme s režisérem české verze Jesus Christ Superstar Petrem Novotným o přípravě muzikálu speciálně pro zahrady. Pražský hrad má Shakespeara, my uvažujeme o Moliérovi. Takové projekty je však třeba připravit dlouho dopředu a my jsme se o vítězství v tendru na Palácové zahrady dozvěděli několik dní před jejich otevřením 1. dubna. Skutečný rozjezd zahrad bude až od 1. dubna 2005.

EURO: Unie připravovala zavedení jednotné značky Made in EU. Přestože nyní od tohoto kroku ustupuje, myslíte si, že by taková značka byla výhodná pro české výrobce? NEZMAR: Možná by to přineslo krátkodobou výhodu, ale dlouhodobě to rozhodně smysl nemá. Současný trend je totiž jasný – označovat hlavně jménem firmy. Tedy Made in Siemens a podobně.

EURO: Jak hodnotíte šance nové vládní koalice na ustavení a přežití? NEZMAR: Jsem bytostně přesvědčen, že stojedničková koalice vznikne. Je to v zájmu všech zúčastěných a myslím, že za vedení Stanislava Grosse bude i relativně stabilní. O tom, že její rozhodnutí budou bezpohlavní, není pochyb.

EURO: Takže reformy nelze čekat? NEZMAR: Rozhodně nebude tlak na reformy. Jsme ve druhé fázi volebního období, kdy by reforma naopak měla přinášet pozitiva. Nic takového se nekoná, takže si neumím představit, jak by lidem vysvětlili utahování opasků.

EURO: Domníváte se, že se Stanislavu Grossovi podaří do vlády vtáhnout předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska? NEZMAR: Myslím, že se mu to nepodaří. Kariéru pana Kalouska pozoruji od začátku a je zřejmé, že na sobě nesmírně pracuje. A vzhledem k tomu, jaké úsilí své kariéře věnoval, nepředpokládám, že by si zavdal s připravovanou vládou. Navíc požadavkem na ministerstvo financí dal najevo, že chce dělat reformu, a při tom by narazil na Grosse.

CIF24

EURO: Uvažuje se o zrušení ministerstva informatiky. Považujete to za správný krok? NEZMAR: Kvalitní tok informací je a bude čím dál nezbytnější. Obdobná instituce je zcela určitě potřebná. Zda to má být ministerstvo, je otázkou. O správnosti vedení tohoto úřadu však lze samozřejmě polemizovat.

EURO: Rozhořela se debata o používání klecových a síťových lůžek v psychiatrických léčebnách. Ministr Kubinyi po kritice od autorky knih o Harrym Potterovi tato lůžka zrušil. Jak to vnímáte? NEZMAR: Na jeho místě bych nic podobného neudělal. Ani pod tlakem médií by se neměla dělat takto unáhlená rozhodnutí. Je možné, že se to nakonec ukáže jako správný krok, ale není možné dělat tak závažné kroky ze dne na den, protože Harry Potter na to tlačí.

  • Našli jste v článku chybu?